Moravští vinaři přivezli z Paříže zlaté medaile

Mladá fronta Dnes, 8.3.2011

Letošní rok zahájili moravští vinaři významným úspěchem na pařížské výstavě vín Vinalies Internationales. V mezinárodní konkurenci získali pět zlatých medailí. Podle odborníků si tím zajistili odbyt i na světovém trhu.

JIŽNÍ MORAVA Moravská vína se stala hvězdou pařížské soutěže vín Vinalies Internationales. Odnesla si odtud pět zlatých a třicet stříbrných medailí. Jihomoravští vinaři tak potvrdili, že patří mezi světovou špičku.

Pařížská soutěž se konala na přelomu února a března a patří mezi deset nejuznávanějších na světě. Ocenění vinaři mají proto jistotu, že se jejich výrobky neztratí ani na světovém trhu. "V soutěži se utkalo celkem tři a půl tisíce vzorků z celého světa. Je to velký úspěch a prokázalo se, že moravská vína jsou kvalitní," pochvaloval si ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Specialitou pařížské soutěže je, že každý z degustátorů ze sedmičlenné komise musí své hodnocení obhájit před ostatními. "Vinalies Internationales nejsou jenom velkou soutěží, ale vysokou školou degustace, senzorické analýzy a argumentace," komentoval Luboš Bárta, který byl jedním ze členů hodnotící komise. Nejúspěšnějším českým vinařem se tu stal Josef Dufek ze Svatobořic u Kyjova. Získal dvě zlaté medaile za Rulandské šedé, výběr z bobulí 2009 a Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2010. "Utvrzuje mě to v tom, že směr, jakým se naše vinařství vydalo, je správný," je spokojený Dufek. Podle Kršky se moravským vinařům v posledních letech na mezinárodních soutěžích opravdu daří.

"Dříve to byla hlavně bílá vína, ale tentokrát získalo zlatou medaili i jedno růžové. Ale i červená vína zMoravy si poslední dobou získávají respekt," popsal Krška.

Na výbornou kvalitu moravských vín upozornil i sommeliér Libor Nazarčuk. "Je to významný úspěch, ale nejsem příliš překvapený, protože moravští vinaři udělali za poslední roky velký krok kupředu," nastínil sommeliér.

Díky čemu se moravská vína dostala mezi špičku? Podle Nazarčuka je to proto, že vinaři zásadně změnili přístup. "Přešli na menší množství hroznů a spíše dbají na jejich kvalitu. Také pochopili, že je potřeba se vzdělávat a získávat zkušenosti u vinařů v zahraničí," vylíčil kořeny úspěchu Nazarčuk. Podle něj je ve výrobě vína také důležitý vztah k okolní přírodě. Když se vinař snaží o rovnováhu, příroda se muna kvalitě úrody odvděčí.

Podle Kršky vděčí vinaři za kvalitu moravských vín také moderním technologiím, které už využívá většina z nich. "Nepatříme mezi největší výrobce, ale kvalitou se naše vína řadí na světovou úroveň," doplnil Krška.

Medaile z významné soutěže, jako je Vinalies Internationales, vinařům téměř automaticky zajistí, že tuto odrůdu vyprodají. "Je to velká konkurenční výhoda amůže to i vyšroubovat cenu vína," vysvětlil předseda Svazu vinařů České republiky Jiří Sedlo.

Podle sommeliéra Nazarčuka někteří lidé stále moravská vína podceňují. "Přitom nedávno se nám podařilo prosadit moravské víno do jedné z pařížských restaurací, která má michelinskou hvězdičku. Úspěch v takové soutěži přidává moravským vínům kredit i u nás," myslí si sommeliér.



(Petra Kozlanská)



---



FAKTA



Zlaté medaile pro moravské vinaře



Uspěli na 17. ročníku mezinárodní soutěže Vinalies Internationales:



Vinařství Josef Dufek

Rulandské šedé, výběr z bobulí (bílé, ročník 2009) Ryzlink vlašský, pozdní sběr

(bílé, ročník 2010)



Vinařství Tomáš Krist

Tramín červený, pozdní sběr č. 708

(bílé, ročník 2010)



Vinařství Mikrosvín Mikulov

Ryzlink vlašský, pozdní sběr

(bílé, ročník 2009)



Vinselekt Michlovský

Chardonnay, pozdní sběr

(bílé, ročník 2009)



Vinařství Baloun

Zweigeltrebe

(růžové, ročník 2010)



---



Vyjádřete se!



Jihomoravská vína



Za posledních deset let šla kvalita moravských vín hodně nahoru. Vinaři přešli na nižší úrodu, tedy kvalitnější hrozny, a mají špičkové technologie, což dohromady zaručuje vysokou úroveň." Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra



Jak chutnají jihomoravská vína vám?

Pište na petra.kozlanska@mfdnes.cz



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína