Burčák je už i v názvu uličky

Břeclavský deník, 15.10.2010

Burčákové slavnosti, unie a nově také ulička, která nese název Burčáková. Na padesát členů unie v čele s Hustopečemi šíří slávu tohoto moku dokonce i v Argentině. Čerstvě se o popularizaci postaraly Benátky nad Jizerou, před jejichž zámkem se procházejí lidé právě Burčákovou uličkou. 'Slavnost v Benátkách nad Jizerou měla dva důvody. Jedním bylo otevření a nové využití veřejností málo navštěvovaného zámeckého parku. Druhým otevření zámku přilehlé ulice, která dostala nový název Burčáková,' říká hustopečský místostarosta Jiří Teplý, který spolu s hustopečským perkmistrem Rudolfem Poslušným oděným v patřičném středověkém úboru na akci nechyběl.

Slavnostnímu okamžiku přihlížela asi stovka tamějších obyvatel. 'Ti si samozřejmě pochutnali také na burčáku z vrbických hroznů,' popisuje Teplý s tím, že je vidět, že i pod záštitou Burčákové unie se dá vymyslet něco nového. Jestli některý z členů unie, která vznikla asi před pěti lety, chystá něco podobného, si místostarosta nemyslí.

'Burčáková unie zafunguje vždycky maximálně jednou za rok. A to právě při Burčákových slavnostech v Hustopečích, které jsou pro letošek za námi,' vysvětluje. Současně však doplňuje, že právě Benátky nad Jizerou jsou jedním z velmi aktivních členů unie starající se o popularizaci lahodného kvasícího moku. 'Ačkoli nejsou vinařským městem, pořádají každým rokem v květnu výstavu vín. Na nich se kromě vinařů z Litoměřicka a Mělnicka prezentují také vinaři z Hustopečí a slovenského města Modra,' podotýká místostarosta. A jak vůbec napadne nevinařská města z Moravy, Čech a Slovenska přistoupit k takovému útvarů, jakým Burčáková unie je?

'Většinou je to dáno osobním vztahem člověka od nás a odtamtud. Jeden vinař z Hustopečí byl například na vojně s několika lidmi z Hranic u Aše. No a jeden z nich se stal místostarostou. Tak Hranice přistoupily k unii,' vypráví s úsměvemTeplý.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína