Nad mikulovské oslavy vína není – navštivte po roce Pálavské vinobraní

Mikulovská rozvojová s.r.o.

Navštivtě také unikátní Vinařskou tržnici!

Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. A přes šedesát let se vínu každoročně vzdává hold – i letos se bude v Mikulově druhý zářijový víkend slavit. Nenechte si proto ujít Pálavské vinobraní, které se koná od 10. do 12. září. Těšit se můžete na pochodňovou show, historický průvod, řemeslnou i vinařskou tržnici, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastronomickými specialitami nebo nedělní výstup na Svatý kopeček. Program nezapomíná ani na děti, pro ně je připravena řada her, soutěží a atrakcí.

Program Pálavského vinobraní 2010

Pálavské vinobraní ohlásí v pátek odpoledne slavnostní fanfáry. Na Náměstí se pak mimo jiné představí Vojenský umělecký soubor Ondráš, Cimbálová muzika Jožky Severina, Fleret s Jarmilou Šulákovou a další. Na amfiteátru zahraje kapela Nightwork nebo Monkey Business.

V sobotu už bude na mikulovském Náměstí s folklorními soubory očekáván příjezd krále Václava IV. Zámeckou zahradu ten den ovládnou kejklíři, komedianti, mistři meče a kordu i sokolníci, Gajdošův sál se stane dějištěm druhého Mistrovství ČR v rozeznávání vůní ve víně. Odpolední program na amfiteátru bude ve znamení hudebních hvězd – vystoupí Lucie Bílá, Kryštof, David Koller, Jana Kratochvílová i Support Lesbiens.

Marie Rottrová zazpívá se skupinou Neřež v neděli, po 4. výstupu na Svatý kopeček. Náměstí potom bude vévodit Mezinárodní přehlídka dechových hudeb. Děti se můžou v zámecké zahradě těšit na pohádku, rytířský turnaj, představení pro malé i větší a soutěž o nejkrásnější obrázek z vinobraní. Centrem malých sommeliérů se stane Gajdošův sál, kde budou rodiče s dětmi poznávat vůně i chutě.

Novinky Pálavského vinobraní 2010

Letošní oslavy vína v Mikulově nabídnou několik novinek. V Kapucínské ulici poprvé vyroste vinařské městečko. Uprostřed bujarého veselí tak vznikne klidová zóna, která potěší především chuťové buňky. „Chceme návštěvníkům umožnit příjemné prostředí pro posezení a vychutnání těch nejlepších vín spolu s gastronomickými specialitami. V uličce se mimo jiné představí Třeboňsko se svými rybími lahůdkami nebo tuzemský výrobce parmezánu,“ prozradila Markéta Sojková, ředitelka společnosti Mikulovská rozvojová, která akci pro město organizačně zajišťuje.

Stánky ve vinařském městečku jsou díky podpoře Vinařského fondu pro všechny zájemce zdarma. Město Mikulov navíc bezplatně zajistí také označení prodejního místa s názvem vinařství. Lhůta, do které měli vinaři podat přihlášku, byla prodloužena do 27. srpna. Kdo by se tak chtěl druhý zářijový víkend prezentovat v Mikulově se svým vínem, může ještě kontaktovat organizátory na adrese janderkova@mikulov.cz nebo tel. č. 519 444 588.

Babí léto v Mikulově si budete moci užít také ve vzduchu – v průběhu celého vinobraní se pořádají vyhlídkové lety vrtulníkem. Historické centrum na dlani nabídne helikoptéra v čase, kdy nebude probíhat kulturní program. Jindy na své trase střed města vynechá. Let nepotěší jen pasažéry, ale také jejich peněženky. Desetiminutový zážitek vyjde na tisíc korun, pětiminutový na polovinu. Rezervace letů probíhá na adrese janderkova@mikulov.cz nebo tel. č.: 519 444 588.

Premiérově se bude slavit také na Kozím hrádku. Na jedné z dominant města se čas vrátí o několik staletí zpět. Šermířské souboje, ukázky palných zbraní, dobová muzika a mušketýři. To vše čeká na návštěvníky na trase mezi náměstím a amfiteátrem.

Městská policie bude letos poprvé v rámci prevence zdarma provádět cvičné dechové zkoušky na alkohol. Zájemci budou mít možnost kdykoliv navštívit služebnu na náměstí a vyzkoušet si, jestli mohou bez obav usednout za volant svého automobilu.

Vstupenky na Pálavské vinobraní 2010

V srpnu stojí permanentka na celé tři dny 200 Kč (seniorská 170 Kč), v září 250 Kč (seniorská 200 Kč). Děti do 12 let mají vstup zdarma. Společná vstupenka na Pálavské i Znojemské vinobraní vyjde na 300 Kč. Permanentka za 300 Kč zakoupená na hl. nádraží v Brně nebo 11. 9. ve vlaku platí jako zpáteční jízdenka Mikulovským expresem a vstupenka na Pálavské vinobraní.

Předprodej zajišťuje Mikulovská rozvojová, tel. č.: 519 444 588, janderkova@mikulov.cz (i dobírkou), TIC Mikulov, tel. č.: 519 510 855, tic@mikulov.cz a Brněnské kulturní centrum, tel. č.: 542 210 863, predprodej@bkc.cz.

Město Mikulov ve spolupráci s Českými drahami vypraví i tento rok Mikulovský expres - speciální vlak z Brna do Mikulova a zpět. Samostatné jízdné Mikulovským expresem vyjde na 80 Kč. Pro návštěvníky a jejich automobily se chystají nové parkovací plochy.

I letos se v oploceném areálu domova mládeže Středního odborného učiliště Mikulov vyroste stanové městečko. Za mírný poplatek je tam možné stanovat či zaparkovat karavany. K dispozici bude jak sociálního zařízení tak stánek s občerstvením. Dotazy na ubytování a rezervaci lze zasílat na adresu stanove.mestecko@seznam.cz nebo vyřídit na tel. č.: 737 943 806.

Více informací naleznete na www.palavske-vinobrani.cz a www.mikulov.cz

Soubory ke stažení

Leták - vinařská tržnice (pdf)
pdf, 2292582

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína