Vína z Modrých hor

Hospodářské noviny, 3.3.2010

Vilém Kraus, mezinárodně uznávaná osobnost českého vinařství, tuto oblast nazval Modrými horami. Horami proto, že vinaři chodí pracovat do hory - do vinohradu. Také proto, že všech pět obcí mikroregionu - Velké Pavlovice, Němčičky, Bořetice, Kobylí a Vrbice - je dost členitých a do svahu. A modré proto, že nadpoloviční plochu zdejších vinic zaujímají odrůdy s modrými hrozny na výrobu červených vín.

Právě v prvně jmenované obci najdete vinařství bratrů Martina a Vladimíra Zborovských. Nemá dlouhou historii, vzniklo až v roce 2001, ale asi jako v každé rodině na Moravě se i u Zborovských víno vyrábělo po generace pro vlastní potřebu a pár známých. 'Odpradávna měl každý za humny nějaký ten řádek, a když se vrátil z práce, tak ještě obdělával pro potěšení a nějaké to přilepšení svoje vinice,' vypráví Martin Zborovský.



V současné době hospodaří vinařství na asi osmnácti hektarech vlastních vinic, ale brzy chtějí oba bratři obdělávanou plochu rozšířit. 'Začínali jsme v malém. Nejprve jsme měli jen hektar a půl, a i když jsme spolu se založením vinařství zbudovali moderní sklepy a celé vinařství uprostřed Velkých Pavlovic, nebylo vlastně moc co zpracovávat,' vzpomíná Vladimír.



Před třemi lety přesunuli výrobu vína do nedaleké Vrbice. Sklepení v Pavlovicích upravují na prodejnu vín a posezení u něj.



Pozor na dřevo



Vinohrady bratrů Zborovských najdete na vynikajících viničních tratích Velkých Pavlovic a Bořetic. Všechny vinice obdělávají podle vlastních slov ekologicky.



'Víno vyrábíme citlivým postupem vzhledem ke stavu a zralosti hroznů, snažíme se tedy hledat optimální zralost pro konkrétní vína. Hrozny šetrně zpracováváme a starostlivě zvažujeme každý výrobní postup. Metodou řízeného kvašení snižujeme teplotu kvasícího moštu pod 18 °C. Nízké teploty při kvašení uchovávají ve víně příjemnou ovocitou i květnatou vůni, svěžest a harmonii,' přibližuje postup výroby Martin Zborovský.



Pro vinařství je důležitá také práce se dřevem, takže většina červených vín po procesu kvašení leží ještě nějakou dobu v sudech. Důvodem je zaoblení vína, harmonizace jeho tříslovin a doplnění chuti vína o nasládlé tóny dřeva. 'Většinou používáme starší velké dubové sudy, ale některá vína dáváme i do nových barikových sudů. Tato technologie je každopádně dost nákladná, jeden sud stojí i dvacet tisíc korun, a tak ji používáme jen u velmi vyzrálých a kvalitních vín,' říká Vladimír. Chuť dřeva by podle něj nikdy neměla potlačit chutě vína, naopak by se mělo stát příjemnou součástí celkového dojmu z vína.



Mezi nejvíce pěstované odrůdy u Zborovských patří Chardonnay, Veltlínské zelené a Rulandské šedé. Zvláštností je pak výroba vín z netradiční odrůdy Alibernet. Odrůda, vyšlechtěná před šedesáti lety na Ukrajině, je u nás zatím málo rozšířená, běžnější je třeba na Slovensku. Řadí se mezi takzvané barvířky, tedy odrůdy, které dobře uvolňují červené barvivo. Vína z nich jsou pak méně ostrá a tvrdá, protože mají nižší obsah tříslovin.



Hledejte oranžovou



Vinařství Zborovských se také účastní řady akcí ve Velkých Pavlovicích. Určitě si nenechte ujít letošní Otevřené sklepy. Od konce dubna do konce září se představí osmnáct zdejších vinařství a vy budete moct ochutnat jejich vína a prohlédnout si zákulisí výroby. U Zborovských to bude od 31. května do 6. června, vždy od dvou do osmi. Otevřený sklep poznáte jednoduše podle oranžové vlaječky s logem spolku Víno z Velkých Pavlovic.



A pokud rádi cestujete na kole a chystáte se v létě na Břeclavsko, zastavte se tu na doušek vína z Modrých hor. Nedaleko sklípku Zborovských prochází Moravská vinná cyklostezka.



Tip autora



ALEŠ POKORNÝ

hlavní Someliér restaurace monarch, řádný člen asociace someliérů čr



ALIBERNET JAKOSTNÍ 2007



Toto víno od Zborovských rozhodně stojí za ochutnání. Má intenzivní rubínovou barvu, ve vůni tmavé ovoce a koření. V chuti je hebké, plné, s příjemnou ovocností. Doporučuji podávat k tmavým masům a sýrům s bílou plísní.



Foto - Zuzana Šmajlerová



1 MAJITEL

Hledáme optimální zralost hroznů. (Martin Zborovský)



2 VINOTÉKA

Ze sklepení ve Velkých Pavlovicích je dnes prodejna vín.



3 SPECIALITY

Vinařství vyrábí mimo jiné i slámová a ledová vína.



4 VINICE

Víno Zborovských roste ve Velkých Pavlovicích a Bořeticích.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína