Shromažďování vzorků pro Salon vín 2010

ČT 1, 10.12.2009

Moderátor

Více než 500 vín od domácích vinařů bude usilovat o zařazení do 100členné kolekce Salonu vín 2010. Nejprestižnějšího domácího označení kvality se každý rok dočká jen 100 nejlepších vín. Do Národního vinařského centra, kde bude výběr probíhat, už v˙těchto dnech putují kandidátské lahve.



Autor

Než láhev vína dostane tuto nálepku, čeká ho dlouhá cesta. Aby se do zařazení kolekce víno vůbec mohlo ucházet, musí nejdříve uspět na některé z˙nominačních soutěží. Po přihlášení už do vinařství vyrážejí organizátoři, kteří si nominované vzorky odvezou. Aby byla zaručena naprostá regulérnost soutěže, odborníci z˙Národního vinařského centra si z˙každé přihlášené šarže sami vyberou náhodných 6 lahví. Velký náklad si dnes odvezli z˙tohoto valtického vinařství. Ludvík Budín bude mít letos totiž hned 12 želízek v˙degustátorském ohni. Nejvíce věří Frankovce z˙pozdního sběru a Rýnskému ryzlinku.



Ludvík Budín, vinař, Moravíno Valtice:

Ryzlink rýnský by mohl zaujmout tím, že hrozny jsou z˙regulované sklizně, kde byl výnos jen 30 metráků po hektaru, víno je plné, extraktivní, aromatické.



Autor

Na zámku ve Valticích tak sklad Národního vinařského centra už brzy zaplní více než 3000 lahví. Přestěhování do exkluzivního sklepa Salonu vín se na základě výběru 50 degustátorů dočká jen 100 nejlepších vzorků.



Pavel Krška, Národní vinařské centrum:

Dá se říct, že každá vinařská firma, která něco znamená, chce mít aspoň jedno víno v˙Salonu vín.



Autor

Výběr nejlepší stovky vín pro rok 2010 začne po novém roce. Kompletní složení elitního klubu oznámí Vinařské centrum v˙březnu.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína