Salon vín: bojuje 524 vzorků

Mladá fronta Dnes, 2.12.2009

Sommeliéři začínají svážet vzorky vína na desátý ročník prestižního Salonu vín. Do stovky vybraných se dostanou jen ta nejlepší vína z 524 přihlášených vzorků. Ve valtickém zámku se chystá expozice o Lichtenštejnech.

Valtice - O účast v desátém ročníku Salonu vín se rozhodlo bojovat 96 vinařů, kteří přihlásili rekordních 524 vzorků vín. Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra, nyní začíná od výrobců vína svážet vzorky, které se ucházejí o účast v prestižním výběru stovky nejlepších vín ročníku 2009/2010.

'Vinaři vzorky nepřivážejí sami, já si náhodně vyberu šest lahví z partie, určené na soutěž. Je to jedno z kritérií, která zaručují regulérnost výběru,' vysvětluje Babisz.

Vzorky bude odborná komise hodnotit do konce února. Poté výsledky zveřejní a zároveň vznikne nový ročník expozice Salonu vín ve sklepeních valtického zámku. Tam budou moci návštěvníci vybraná vína ochutnat i nakupovat. 'Salon zájemci zaručuje, že získá v daném roce špičkový produkt na trhu,' upozorňuje Marek Babisz.

'Letošní novinkou je dvoukolový sytém. V prvním kole vyberou komise 200 nejlepších vín, ze kterých o týden později vzejde finálová stovka,' uvedl Pavel Krška z Národního vinařského centra.

'Být ve výběru Salonu vín je to nejvyšší ocenění vína, kterého lze u nás dosáhnout,' vysvětluje Marek Babisz.

'Je to jediná soutěž v České republice, do které vinař nemůže víno přihlásit. Vzorek jeho vína musí uspět na některé z nominačních soutěží během roku,' popisuje podmínky salonu Marek Babisz.

Náročná vícekolová selekce má zaručit, že konečný seznam stovky vín zájemcům o víno pomůže vybrat z nabídky českých vinařů to skutečně nejlepší a vybírat si z odrůd a značek výrobců, jejichž kvalita je velmi pečlivě prověřena.

'Smyslem výběru je dostat do salonu ta opravdu nejlepší vína. Prestiž soutěže se tvoří právě náročností toho výběru. A každý vinař, který tam dostane alespoň jedno víno, si může být jistý, že to je pro něj čest a ocenění jeho práce,' zdůrazňuje Babisz. 'Přínos ocenění je ovšem i finanční. Medaile ze salonu si vinaři mohou lepit na lahve a podle našich zkušeností se prodej takto označených vín může zvednout i o dvě stě procent. I malý neznámý vinař může oceněné víno během dvou či tří měsíců vyprodat, i když mu do té doby leželo na skladě,' dodává sommeliér. Loni se do soutěže nominovalo 109 firem se 485 vozky. Nejúspěšnější odrůdou ve finálním výběru bylo Chardonnay s 12 vzorky, Ryzlink rýnský s 9 vzorky, 6 vzorků Pálavy a po 5 vzorcích odrůd Veltlínské zelené, Rulandské bílé a Ryzlink vlašský. Z červených odrůd bodoval Dornfelder, Svatovavřinecké či Rulandské modré po čtyřech vzorcích.



***



* Salon vín

Letošní účast

Přihlášeno vzorků 524

Počet vinařů 96

Loňská účast

Přihlášeno vzorků 485

Počet vinařů 109

Předloňská účast

Přihlášeno vzorků 335

Počet vinařů 83

Nejlepší odrůdy v roce 2009

(zařazené v roce 2008)

Chardonnay 12 vzorků

Ryzlink rýnský 9 vzorků

Pálava 6 vzorků

Veltlínské zelené, Rulandské bílé

a Ryzlink vlašský 6 vzorků



O autorovi| RICHARD GURYČA, s využitím ČTK



Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína