Moravská vína světové srovnání zvládla

Břeclavský deník, 30.11.2009

Hustopeče - V obrovskou ochutnávárnu se v sobotu změnil hustopečský hotel Centro. A že bylo co koštovat. Na Světový festival vín Hustopeče 2009 se do města sjely stovky příznivců dobrého vína nejen z Břeclavska.

'Je tady dvě stě českých a tři sta zahraničních vzorků. Na předcházející výstavě tohoto typu před třemi lety bylo přitom tři sta padesát vzorků dohromady. Tentokrát se nám dokonce podařilo získat vína od osmi vinařských legend,' pochvaloval si vzestup nesoutěžní přehlídky, jejímž hlavním cílem je umožnit srovnání moravských vín se světovou konkurencí, jeden z organizátorů Miroslav Hrabal.

Mezi pěti sty jedním vzorkem hrálo prim deset celosvětově rozšířených odrůd, kvůli lepší možnosti srovnání. Z bílých vín to bylo Chardonnay, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Veltlínské zelené a Tramín červený, z červených pak Rulandské modré, Frankovka, Svatovavřinecké a Cabernet Sauvignon. Nechyběla ale ani vína dalších odrůd.

'Je tady několik opravdu skvělých vín. Například rakouské Veltlínské zelené od F. X. Pichlera je opravdu úžasné,' vyzvedl Hrabal jednoho ze svých favoritů.

Především slova chvály měl ale také pro moravská vína. 'Myslím si, že velmi dobrá jsou naše Rulandské šedé, Tramín i Veltlín. Naopak Rulandské modré a Cabernet Sauvignon, tam nás ještě čeká hodně práce. Jinak se ale ukázalo, že i červená vína umímevyrábět,' hodnotil.



Nový svět? Nic moc



'Je dobré prochutnat vína z jiných kontinentů,' byl rád za sobotní srovnání i Bronislav Průdek z rakvické Révy. Ani on neměl pocit, že by moravská vína za světovou konkurencí zaostávala. Naopak.

'Trochu mě zklamala až příliš těžká červená vína z Argentiny. Naopak vzorky z Německa byly výborné. Také naše červená vína se ukázala jako velice pěkná na pití, možná příjemnější než z Nového světa, což pro někoho mohlo být překvapivé,' vyjádřil svůj názor Průdek.

'Zatím jsme prochutnali Sauvignony a jsme velmi spokojení. O dnešní akci jsem se dozvěděl ve vinařském muzeu v Pezinoku. Rozhodli jsme se přijet, je to jeden z dárků k manželčiným narozeninám,' prozradil Pavol Boriš, který dorazil do Hustopečí ze Slovenska.

Spokojeností zářil také hustopečský místostarosta pro víno Jiří Teplý. 'Ochutnávat už přišlo přes pět set lidí a další chodí,' hlásil kolem druhé hodiny odpoledne. Jak zmínil, mimořádnou výstavu začal se svými spolupracovníky připravovat už od ledna. Hned čtyřikrát vyrazili služebně za hranice a objížděli známá vinařství. S nápadem uspořádat přehlídku v Centru pak přišel samotný hotel.

'Původně jsme stejně jako před třemi lety uvažovali o Společenském domě, ale hotel nám nabídl bezplatně své prostory. Myslím, že to byl šťastný nápad,' rozhlížel se po degustujících davech rozptýlených do tří různých sálů.

Teplý chce i do budoucna zachovat ojedinělost a výjimečnost přehlídky, která se opakuje nejdříve po třech letech. 'Naším tajným přáním bylo lidem ukázat, že moravská vína se dnes ve světové konkurenci neztratí. A to se, troufnu si říct, potvrdilo. Zejména u bílých vín se jasně prokázalo, že se nemáme za co stydět,' prohlásil.



MICHAL ŠUPÁLEK



Více foto a video na www.breclavskydenik.cz



Foto - VÍNO A ZASE VÍNO. V hustopečském hotelu Centro nebylo v sobotu k hnutí. Obsadili jej vinaři a milovníci vína, které přilákal Světový festival vín.

Foto - DENÍK/Michal Šupálek

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína