Česká vína se zlepšují

MF Plus, 6. 11. 2009

Ivo Dvořák je jedním z nejlepších a nejznámějších českých someliérů. Pracoval ve vyhlášené restauraci Flambée, aktivně se podílel i na založení Asociace someliérů ČR.

Několikrát také vyhrál republikové someliérské soutěže, píše články i knihy o víně, v současné době má na starosti výběr vína pro obchodní řetězec Makro.



Kvalita českých a především moravských vín se v poslední době prudce zvýšila. Která vinařství máte nejraději a proč?



Snažím se vybírat vína malých i velkých producentů a oblíbených vinařství mám celou řadu. Pokud mám být konkrétnější, tak si velmi vážím hlubokých znalostí Miloše Michlovského, který umí udělat zajímavá a atraktivní vína i ve slabších ročnících. Mám rád také vína mladých vinařů - Jiří Hort, Petr Bíza, Pavel Binder, to jsou ti, kteří se nebojí experimentovat a vyrábějí velmi zajímavá vína.



Každá země či vinařská oblast má svou královskou odrůdu. Kterým odrůdám se nejlépe daří u nás?



Naprostá klasika je pro mne Vlašský ryzlink pana Josefa Peřiny, který má naprosto nezaměnitelnou bohatost a kouzlo i po několika letech zrání.



Další odrůdy, které považuji za vhodné pro naše klimatické podmínky, jsou bílé Ryzlink rýnský, Neuburské (škoda, že se touto odrůdou nezabýváme víc), Rulandské bílé. Z modrých odrůd bych nejvíce preferoval Rulandské modré a Zweigeltrebe.



Říká se, že není umění koupit slušné víno za 500 korun, ale třeba za stovku. Dá se u nás sehnat zajímavé víno za 100 korun? A můžete prozradit své tajné tipy?



Pokud vynechám prodej přímo ve vinařství, tak myslím, že 100 korun je opravdu dolní hranice kvalitního vína. Pořídit se dají zajímavá, středně plná, většinou mladá vína.



Tip na nákup vín kolem 100 Kč dám z letošní soutěže vín Makro víno roku 2009: Vinselekt Michlovský Veltlínské zelené 2007, kabinetní, 99 Kč; Víno Mikulov Sommelier club Ryzlink rýnský 2008, pozdní sběr, 90 Kč; Znovín Znojmo Cabernet Moravia 2005, 75 Kč.



A naopak, jaké víno doporučíte s nejlepším poměrem cena - kvalita?



Pokud nevadí cena kolem tří set korun, pak určitě doporučím rakouského vinaře Rudiho Woditschku, jehož kvalita celé produkce naprosto odpovídá ceně, kterou zaplatíte.



Velmi rád si vychutnám i vína z Nového Zélandu - Vicar's Choice Sauvignon, Riesling, Pinot Noir a další. U těchto vín je také třeba počítat se zhruba třemi sty korunami.



Co hraje hlavní roli při vašem výběru vín pro Makro? A kolik procent vašich vín pochází z tuzemska?



Prvořadou roli hraje kvalita vína. Týdně degustuji až 60 druhů vín, a jen třetinu z nich doporučím k zalistování. Tuzemské produkce je z nich 63 %.



Jak si stojí naše červená vína? Mohou vůbec se svou vyšší cenou konkurovat Francii či Itálii?



Naše červená vína se stále zlepšují a možná i díky globálnímu oteplení se daří odrůdám, jako je Merlot či Cabernet Sauvignon. Postoupila i technologie a naši vinaři se naučili vyrábět plnější a hladší vína, která potěší širší publikum.



Blíží se Vánoce a silvestr, tudíž doba většího zájmu o sekty. Které jdou u vás nejvíce na odbyt? A který sekt či šampaňské byste osobně doporučil?



Naprostým lídrem prodejů je stále Bohemia Sekt. Koneckonců, poměr kvalita - cena je více než odpovídající. Je zajímavé, že za období Vánoc a silvestra, tedy za necelé dva týdny, se prodá 35 % z celkových ročních prodejů.



budinsky@ mf.cz



Libor Budinský



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína