Víno: letos bude skvělý ročník

Tn.cz, 1.10.2009

Pokud vydrží slunné počasí ještě dva týdny můžeme se těšit na skvělý ročník.

Doba stříhání prvních hroznů, burčáků a slavností vína je tu. Rok co rok vinaři netrpělivě dohlížejí na své vinice, sledují počasí, odhánějí špačky a připravují sklepní hospodářství na výrobu lahodného moku.



Relativně velké množství srážek v pravou chvíli roku způsobilo, že výnos hroznů bude nadprůměrný.



“Pokud počasí vydrží ještě tak dva týdny, bude mít tento ročník potenciál zařadit se mezi vynikající ročníky.“ řekl Tomáš Čepek zástupce vinařství Skoupil, kterého jsme potkali na Svatováclavském vinobraní na Pražském hradě.



Díky vysoké cukernatosti očekávají vinaři vína s přívlastkem kabinet (hrozny dosáhly alespoň 19 stupňů cukernatosti) a pozdní sběr (nejméně 21 stupňů).



Letošní ročník poprvé ochutnáme na sv. Martina.



Na svatého Martina 11. listopadu se totiž otevírají první láhve vína pocházejícího z letošní sklizně. A pokud mladé se svatomartinské víno vyvede, znamená to, že bude kvalitní celý ročník.



Martinské víno by mělo být suché, lehké, svěží, s nízkým obsahem alkoholu (kolem 12 procent), s výrazným ovocným charakterem, může mít i mírný obsah oxidu uhličitého. Povolené odrůdy jsou čtyři – Müller Thurgau a Veltlínské pro bílá vína, Modrý Portugal a Svatovavřinecké pro růžové a červené.



“Plnohodnotné víno ochutnáme na jaře příštího roku a doufám že bude alespoň tak dobré jak v roce 2006,“ dodal na závěr Tomáš Čepek.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína