Česko ovládly slavnosti vinobraní

Právo, 18.9.2009

Září je obdobím, na které se těší všichni milovníci dobrého vína. Pěstitelé se pochlubí plody své celoroční práce a slavnostně představí výsledky letošní úrody.

Prakticky všechny vinařské oblasti nyní díky tomu ovládly slavnosti vinobraní. Bude se ochutnávat víno i burčák. A jak už se stalo tradicí, díky doprovodným programům se pobaví také ti, kdo víno nepijí. Opět se budou konat koncerty, jarmarky, divadelní představení i programy pro děti. Ve většině měst se rádi odkazují k středověkým kořenům vinařství, nebudou proto chybět ani historické průvody s králi, rytíři a kejklíři. Regionem vína je sice především Morava, ale ani Čechy s několika vinařskými oblastmi nezůstaly pozadu. Koštovat se bude opět například v Mělníku.

Novinek se dočká vinobraní v Litoměřicích. Po kritice návštěvníků, že se komercializuje, město oznámilo radikální změny. Hlavní náměstí bude tentokrát vyhrazeno poklidnějšímu a 'nehlučnému' programu v podobě ochutnávek vína, řemeslného jarmarku či divadelních představení.

Tradiční koncerty se přesunou na Střelecký ostrov, zde zahrají například Support Lesbiens, Děda Mládek Illegal Band, Mig 21 nebo Chinaski.

Milovníci adrenalinu budou mít k dispozici atrakce jako jsou lezecká stěna či elektrický býk a svou vlastní scénu zde najdou fanoušci hip hopu a streetu.

Obzvlášť romantickou atmosféru má vinobraní na hradě Karlštejně. Kromě ochutnávek vína z vinic založených Karlem IV., burčáku a krajových specialit se mohou návštěvníci těšit na vystoupení kejklířů, středověký jarmark, rytířský turnaj či školu historických tanců. V doprovodu družiny a manželky Elišky Pomořanské dorazí Karel IV., kterému na přivítanou zazpívá 'dvorní královský pěvec', známý zpěvák Pavel Vítek.

Své vinařské slavnosti má i Praha. Réva se zde pěstuje ve čtyřech vinicích, mimo jiné v Praze 2, která vlastní vinici Grébovka. Tamní vinobraní letos připomene 130. výročí povýšení Královských Vinohrad na město.

Slavnost proto přiblíží životní styl, techniku, vzdělání, politiku i sport 19. století, a to netradičně - průvodcem po tematických procházkách s historickým námětem bude Jára Cimrman.

Chybět nebudou stylové kostýmy a dekorace a přehlídky vynálezů, velocipedů i modelů kočárů. V rámci vinobraní se organizátoři pokusí překonat rekord v počtu lidí s příjmením Cimrman, kteří se v jeden čas sejdou na jednom místě.



***



TIPY NA VINOBRANÍ

18.-20. 9. Mělník - www.melnicke-vinobrani.cz

18.-19. 9. Bučovice (burčákové slavnosti) - www.bucovice.cz

18.-19. 9. Bzenec - www.bzenec.cz

18.-19. 9. Praha 2 - www.vinobraninagrebovce.cz

25.-26. 9. Litoměřice - www.vinobranilitomerice.jasnet.cz

27.-28. 9. Karlštejn - www.hradkarlstejn.cz



V Praze můžete zajít na procházku s Járou Cimrmanem



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína