Adepti sommeliérství soutěžili ve Znojmě

Právo, 17.9.2009

Po krátkém ochutnání poznat značku vína a hned o něm co nejvíce říci, to dovede jen odborník - sommeliér.

Ve středu přijelo jednačtyřicet mladých adeptů tohoto oboru do Znojma, aby se zúčastnili soutěže. 'V loňském roce soutěžilo šestadvacet sommelierů do 21 let, roky předtím jich bylo kolem dvaceti. Pro letošní ročník jsme získali akreditaci, a to nám umožňuje zvát více zájemců i ze Slovenska,' řekl Právu Ladislav Jíša, ředitel mezinárodního festivalu a rozhlasových a televizních pořadů o gastronomii Znojemský hrozen, v jehož rámci soutěž probíhala. Nejdříve absolvovali písemný test, měli na to hodinu, ale většina skončila mnohem dříve. 'Vloni jsem tady byla poprvé a neznala jsem některé odborné pojmy v češtině, letos jsem se doučila,' říká Jaroslava Michaleková z Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši.

Do dalšího kola pustila odborná porota pod vedením zkušeného vinaře Jaroslava Chaloupeckého jen patnáct mladých sommeliérů, kteří napsali test nejlépe. Soutěžící dekantovali, tedy provzdušňovali červené víno.

'Nejraději máme takové soutěžící, kteří dovedou správně nabídnout víno se vším, co k tomu patří. Tak abychom se nemuseli na nic ptát,' řekl Právu Chaloupecký, jenž stojí v čele poroty od roku 2004.

Porota například ocení, když mladý sommeliér připomene, že v některých, i lepších, restauracích stále ještě někteří číšníci nevědí, že by se láhev s vínem neměla po otevření zazátkovat. 'Zatím je také málo hostů, kteří vínu opravdu rozumějí. A když přijdou do lepší restaurace nebo vinárny, kde objeví znalce, nadšeně volají, že konečně našli toho, kdo doporučí správné víno i jídlo,' svěřila se Anna Mlynarčiková, spolužačka Jaroslavy Michalekové. Do dalšího kola postoupilo dvanáct lidí, ochutnávaly se tři vzorky vína, jeden sekt a jeden destilát. Někteří poznali u vína i výrobce.

A dalším nelehkým úkolem bylo doporučit vhodný typ jídla. Samozřejmě, kdo dovede košatěji mluvit, více zaujme. Dařilo se to více chlapcům. Vítěz vzešel z finále, kterého jsme se již vzhledem k uzávěrce nemohli zúčastnit.

Na slavnostním večeru předváděli tři nejlepší nejvyšší sommeliérské dovednosti. Kromě dekantace a rozeznávání vína museli přiřadit ke slavnostnímu menu konkrétní vína. A ve vinném lístku odhalovali skryté chyby. Obecenstvo se skvěle bavilo.

'Po přijetí zákona o vinařství a vinohradnictví v roce 1996 vznikl Vinařský fond, který začal podporovat kulturu pití vína. Začali nastupovat sommeliéři a je záslužné, že se tomu věnují školy,' říká poslanec Ladislav Skopal (ČSSD), host soutěže.

S porotou se shodl na rostoucí úrovni znalostí a dovedností mladých sommeliérů.



***



Nejraději máme takové soutěžící, kteří dovedou správně nabídnout víno se vším, co k tomu patří Jaroslav Chaloupecký, předseda poroty



Foto popis| Stylově oblečené soutěžící Anna Mlynarčiková (vlevo) a Jaroslava Michaleková z Hotelové akademie v Liptovském Mikuláši.

Foto autor| Foto PRÁVO - Jan Trojan



Regionální mutace| Právo - Olomoucký kraj

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína