Místostarosta pro víno slaví 70 let

Mladá fronta Dnes, 29.7.2009

Hustopeče - Je už v důchodu, ale rozhodně nezahálí. Uplynulá dvě volební období byl Jiří Teplý hustopečským starostou. Teď už třetím rokem vykonává funkci místostarosty pro víno. A právě slaví 70. narozeniny.

Práce má dost. Za své si vzal pořádání vinařských akcí ve městě a říká, že by neměnil. 'Musím vyvrátit škodolibou představu o tom, že mou hlavní náplní je pití vína. I když se přiznám, že s dobrým vínem si s kamarády rád přiťuknu,' říká. Díky jeho aktivitě si město na nedostatek turistů, kteří míří do Hustopečí za vínem, rozhodně nemůže stěžovat. 'Teď už připravujeme další Burčákové slavnosti, budou 2. a 3. října. V listopadu oslavíme svatomartinská vína a uspořádáme také unikátní mezinárodní festival vín,' je Jiří Teplý v jednom kole.

Není to žádný škrobený pán a k humoru má blízko. Proslul například založením recesistické Burčákové unie, do níž se hrnou zástupci nejen měst a obcí z vinařských oblastí, ale i těch, které sídlí například na Šumavě. Tam zřizuje unie takzvané misijní stanice a kontroluje v nich dohled nad správným užíváním vína.

Předloni na Burčákových slavnostech sváděl souboj s prezidentem recesistické republiky Kraví Hora v Bořeticích Václavem Petráskem. Důvodem byl spor o prvenství nápadu postavit pomník vinné kvasince. Místo zbraní jim posloužily špunty odpalované z lahví se sektem.

Loni představili nový projekt bezpečného přechodu pro ovíněné chodce. Letos chce založit podzemní vojsko. 'Zatím vytvoříme ze zodpovědných dobrovolníků průzkumnou četu. Bude mít za úkol průzkum vinných sklepů a kvality vína, které se v nich nachází. To všechno by ale nevzniklo bez spolupráce mnoha lidí,' zakončil Jiří Teplý.



Foto popis|



Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína