Ochutnávka českých vín na zahradě velvyslanecké rezidence v Bruselu

ČRo - Brno, 2.7.2009

Moderátor (Zdeněk TRUHLÁŘ):

Pěkné odpoledne ještě jednou přeje Zdeněk Truhlář, tentokrát v pořadu Otázky a odpovědi. V Bruselu se ochutnávalo moravské víno, na zahradě velvyslanecké rezidence si jím na závěr českého předsednictví Radě Evropské unie připíjeli diplomaté obchodníci, vysoce postavení úředníci evropských institucí a další vlivné osobnosti. Možná to pootevře cestu pro kvalitní moravská vína na pulty vinoték i v Belgii. Nechyběla u toho cimbálová muzika a také zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Pavel Novák.

Host (Pavel NOVÁK; zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu):

Naše předsedání Unii nás hodně zviditelnilo. Účast na letošní vine party byla proto hvězdná, dělili se se mnou o své nadšení naši diplomaté. Přišel čínský, japonský, ostražitě chráněný izraelský i ruský velvyslanec. Jeho účast na diplomatických večírcích se v Bruselu zvlášť cení. Výklad k tomu, co právě mají ve skleničce, podávala zájemcům o charakter vína Šárka Nádvorníková z Národního vinařského centra. Nabízela ročník 2007, výběr z hroznů z jednoho vinného sklepa v Miloticích u Kyjova. Víno, které získalo zlatou medaili na přehlídce v Paříži. Co ještě se kromě Rulandského bílého na slavnosti vína u velvyslankyně při Evropské unii ochutnávalo? Slovo má sommelier Libor Klein z vinařské společnosti Patria Kobylí. Našeho rozhovoru se posléze už i česky zapojila Šárka Nádvorníková.

Host (Libor KLEIN; sommelier z vinařské společnosti Patria Kobylí):

Na vine party pro velvyslanectví de facto vybrali část vín, které jsou známé, světoznámě známé, jak Sauvignone, tak Ryzlink rýnský, popřípadě Modrý portugal, ale zase jsme si dovezli čistě jenom specifická vína pro moravský region, pro naše půdní podmínky přizpůsobené, a to je odrůda Pálava a odrůda Cabernet Moravia.

Host (Pavel NOVÁK; zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu):

Co vlastně chceme ukázat na našich vínech? Jak se liší od těch, které třeba tady v Belgii znají?

Host (Libor KLEIN; sommelier z vinařské společnosti Patria Kobylí):

Chceme dokázat, že umíme udělat velice dobrá, kvalitní vína a chceme jim také ukázat, jaké jsou rozdíly mezi pěstovanými mezinárodními odrůdami a třeba i odrůdami, které se pěstují tady v západní Evropě. Je tam vyšší obsah kyselin, jsou tam jiné extrakty, a pokud jsou dobré ročníky, což v poslední době na jižní Moravě ročníky ve vyzrálosti hroznů byly dobré, tak jsou tam i jiné cukry.

Host (Pavel NOVÁK; zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu):

Vy jste přivezli i ty hodně dobré ročníky?

Host (Šárka NÁDVORNÍKOVÁ; Národní vinařské centrum):

Určitě ano. Máme tady ročníky 2007, 2008, máme tam i jedno víno z ročníku 2006, ale hlavně jsme vybrali vína, která byla oceněna na významných mezinárodních soutěžích vín.

Host (Pavel NOVÁK; zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu):

Jaké jsou takové trendy v Evropě u běžných konzumentů, kteří si nekupují víno proto, že jsou znalci, ale proto, že zkrátka si chtějí udělat hezký večer, popít něco dobrého? Jsou trendy spíš k těm sladším, anebo lidé vyhledávají spíše vůně, zvláštnosti?

Host (Libor KLEIN; sommelier z vinařské společnosti Patria Kobylí):

To bysme možná chtěli vědět od vás, abysme se přizpůsobili na ty trhy jako. Většinou každej ten trh v té Evropě má trošičku jiné požadavky, jo, trošičku jiné požadavky. Pokud si vezmeme blízké trhy kolem nás, sever, popřípadě východ, tam je požadavek většinou na sladší vína, na vína s větším zbytkovým cukrem, až někdy do 20, 30 gramů na litr a pokud jdeme dál na jih, tak tam se vyznávají zase lehká vína, popřípadě s vyšší kyselinkou a jak to vypadá ve Francii, popřípadě v Belgii, tak tady to ještě nemáme probádané. Tady si myslím, že je to čistě specifické i díky té blízkosti té Francie.

Host (Pavel NOVÁK; zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu):

Chutě v Evropě jsou různé a my se musíme přizpůsobit nebo víno se musí přizpůsobit tomu, co chutná které národu?

Host (Šárka NÁDVORNÍKOVÁ; Národní vinařské centrum):

Myslím si, že to je na tom víně to nejkrásnější, ta široká rozmanitost, to, že každý má jinou chuť a má možnost si v těch vínech to své najít.

Host (Pavel NOVÁK; zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu):

Jak tedy moravské víno chutnalo těm, kteří v Belgii dávají přednost spíš italským, španělským nebo francouzským vínům? Pan Stephan z Paříže vyzkoušel Sauvignone a mluvil o něm v superlativech. 'Moc dobré víno,' řekl. Zná prý dobře Moravu a má rád vína odtamtud. Chutná mu i naše červené, ale raději má naše bílá vína. Ta pokládá za skutečně dobrá. Pan Bruno z italské Neapole, další z vinařských velmocí, si sice trochu pletl česká a moravská vína, nicméně pochválil to, co pil. Víno z Česka pro něj bylo velmi pozitivním překvapením. Víno může podle něj být dobrým turistickým lákadlem k návštěvě jižní Moravy, aby se turista přesvědčil, kde se rodí takové dobré víno a přímo na místě ho i vychutnal. Kladného hodnocení se dočkalo moravské víno od pana Konráda z Antverp. Naše víno prý rozhodně nesnese srovnání s tím belgickým. 'Je určitě mnohem lepší než to belgické, to vím jistě. My sice máme malou produkci vína, ale pít bych vám jej rozhodně nedoporučil. Myslím, že tohle víno je vynikající. Sauvignon je velmi dobrý, skvělá první chuť i její dozvuky. Počasí nám k tomu přeje, je teplý večer, je to příjemné. Většinou, když jsem byl v Česku, jsem pil hlavně pivo, někdy jsem si dal i víno, ale většinou převažovalo pivo. Příště, až tam pojedu, bych chtěl věnovat víc času ochutnávání vína.' 'To byl i účel vinného dýchánku. Nemůžeme sice objemem naší výroby konkurovat velmocem, jako Francie nebo Španělsko, ale kvalitou rozhodně nejsme pozadu. Moravská vína mají za úkol přitáhnout její milovníky za sebou do České republiky,' potvrzuje předseda Rady Vinařského fondu Milan Venclík.

Host (Milan VENCLÍK; předseda Rady Vinařského fondu):

To je úplně to nejlepší, ano, přijeďte na jižní Moravu, přijeďte do prostředí, které vám nemůže nabídnout nikdo jiný, moravských sklepů, cimbálových muzik, dobrosrdečnosti a já vždycky říkám, u nás prodáváme to slunce v duši a tu vynikající atmosféru, a to víno ji pouze podbarvuje. To je přesně to, co nikdo nemůže dostat nikde jinde na světě!

Host (Pavel NOVÁK; zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu):

Tak tedy, Moravo, očekávej horlivé nájezdy, ne loupeživých hord Osmanské říše, ale obdivovatelů tvého vína z Evropy, nebo alespoň z jejího malého kousku, ve kterém sídlí většina unijních institucí. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína