Vína ze severu Čech zachutnala i Evropanům v Bruselu

Český rozhlas 1, 28.2.2009

I na severu Čech se rodí dobré víno. To mělo být základní poselství, se kterým do Bruselu přijeli zástupci Cechu českých vinařů a Ústeckého kraje.

Vína z Litoměřicka a Žernosecka prezentovali v secesním Pražském domě v centru belgické metropole. Ochutnali je diplomaté a úředníci z evropských institucí se sídlem v Bruselu. Jak zaznamenal zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Pavel Novák, mnozí byli překvapení, že se i u nás dělá tak dobré víno.



Belgičanovi, panu Rafaelovi z Lovaně, rulandské bílé z Žernosek chutnalo. Prý moc. Přiznal, že ani netušil, že se v části Evropy, kde leží Česko, vůbec víno pěstuje. V Belgii se většinou pije francouzské, německé, španělské nebo lucemburské. Vína z Ústeckého kraje byla pro většinu návštěvníků "wine party" v Pražském domě příjemným překvapením. K jednotlivým vzorkům dostali i výklad znalců z Cechu českých vinařů.



"Rulandské šedé, pinot gris. Odrůda, která v poslední době zaznamenává opravdu mohutný vzestup. Zákazníky je takřka milována," představil jeden z ochutnávaných vzorků člen předsednictva Cechu Vladimír Šuhájek. Že jde o opravdového odborníka, který vínu rozumí, potvrdil jen velmi skromně: "Já víno dělám jenom 43 let a mám pocit, že tomu trošku začínám rozumět."



Podle tajemníka Cechu Stanislava Rudolfského nedělají dobré víno jen kvalitní půda a klimatické podmínky: "Výslednou podobu mu dává člověk a jeho práce na vinohradu a ve sklepě. Vinař víno nevyrábí, on ho skutečně vytváří. To se na kvalitě vína projeví." Víno navíc podle Rudolfského není jen alkoholickým nápojem, ale přináší člověku i duševní vzpruhu: "Víno by mělo sloužit k obveselení duše, ale vždy si musíme uvědomit, že má i duchovní rozměr."


Podle pana Ivana ze Slovenska, který v Bruselu zastupuje svou zemi, je severočeské víno velmi kvalitní: "Po dnešní prezentaci a vyzkoušení několika odrůd se dá říct, že vaše víno je srovnatelné s německými i francouzskými víny. Je vynikající." Pro pana Ivana je víno koníčkem. Píše také vlastní vinařský blog Červené a biele. Možná se hodnocení vín z Ústeckého kraje objeví i tam.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína