Vinaři budou lisovat slámové víno

Týden, 8.2.2009

Řada jihomoravských vinařů se v těchto dnech chystá na lisování hroznů, které byly po dobu více než čtyř měsíců od sklizně zavěšeny na čerstvém vzduchu.

Hrozny za tuto dobu ztratí až polovinu hmotnosti, jejich cukernatost se naopak téměř zdvojnásobí.



Ze dvou tun hroznů vylisujeme asi 600 litrů slámového vína, výtěžnost je tedy zhruba třetinová ve srovnání s běžnýmo vínem, řekl vinař Radomil Baloun z Velkých Pavlovic. Vysušené hrozny plánují v brzké době lisovat také Vinné sklepy Lechovice nebo vinařství Marcinčák.



Slámové víno se vyrábí z hroznů, které byly před zpracováním skladovány po dobu nejméně tří měsíců na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru. Získaný mošt musí podle normy vykazovat nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti. Vinařství Baloun letos na slámové víno vyhradila hrozny odrůdy Veltlínské zelené, posbírané v říjnu na 1500 metrech čtverečních.



Slámové víno je gurmánskou specialitou, velmi sladký až sirupový mok se prodává většinou do lahví o objemu dva decilitry. Jedna lahev stojí až kolem 300 korun, víno se proto pije většinou jen při zvláštních příležitostech, řada firem jej také nakupuje jako dárky pro své partnery.



Sušení hroznů pro výrobu slámového vína.Vedle slámového vína je druhou specialitou víno ledové. Smí se vyrábět pouze z hroznů, která mají při sklizni minimální teplotu šesti stupňů pod nulou a šťáva z nich nesmí roztát po celou dobu lisování. Při lisování zmrzlých hroznů zůstává voda ve formě krystalků ledu uvnitř lisu, zatímco ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt. Ledové víno je výrazně sladké a aromatické a hodí se především k dezertům. Výtěžnost je asi jen dvaceti- až třicetiprocentní oproti lisování čerstvých hroznů. Tomu odpovídá také cena ledových vín, která se pohybuje od 300 do 700 korun za láhev o obsahu 0,35 litru.



Kromě Česka se ledová vína vyrábějí už jen na Slovensku, v Německu, Rakousku a Kanadě. Ta patří mezi největší světové výrobce speciálních vín, v Evropě je jedničkou Německo.

Autor: ČTK
Rubrika: Apetit

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína