Vinaři nezahálí, dělají minikošty

Hodonínský deník, 10.1.2009

Milotice/Každou neděli se milotičtí vinaři schází, aby si mezi sebou zhodnotili letošní vína.

To by nebylo až tak vzácné, protože takových skupin je v regionu nepočítaně. Milotičtí ale berou sedánky vážněji než jen besedování a popíjení. Každá ze schůzek je organizována jako skutečný košt se vším všudy. 'Používáme stobodovou stupnici. Pokaždé jsou jiné odrůdy, každá má svého vítěze. Postupně projdeme všechny. Stihnout to musíme do začátku oficiálních koštů. To už musíme mít mezi sebou vše probrané,' přibližuje zimní období v milotických Šidlenách

jeden z vinařů Ladislav Macek. Každý košt pak má jiného hostitele. S minikošty Milotičtí začali minulý víkend. První schůzka se uskutečnila u vinaře Jana Kundraty. Tentokrát se dostalo na odrůdy Müller- Thurgau a Modrý portugal. Prvního se sešlo osmnáct vzorků, druhého devět. Čtrnáct degustátorů mezi sebou probralo a také obodovalo vše. Výsledkem byla všeobecná spokojenost. Všechny vzorky se dostaly do rozmezí od čtyřiasedmdesáti do čtyřiaosmdesáti bodů.

Další hodnocení bude tuto neděli od 15.00. Tentokrát si na paškál vinaři vezmou moravský muškát, neubursé bílé, aurelius, muškát ottonel, sylvánské zelené a svatovavřinecké. Pravidelné schůzky dávají vinařům prý nejen příjemný pocit z času stráveného s přáteli, ale také zvyšují kvalitu práce. 'Nedávný úspěch vína Tomáše Krista v Izraeli dokazuje, že v Miloticích se hodnocení a výrobě věnujeme poctivě,' zhodnotil výsledky vinařů ze Šidlen Macek.



ZDENĚK ŠMÝD

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína