Dnes ochutnáme první letošní víno

Tisková zpráva, NVC, VF, Omnimedia

Na svatomartinské tabuli by neměla chybět pečená husa a mladé víno

První sněhová nadílka na svátek svatého Martina na mnoha místech Čech a Moravy zřejmě letos nepřijde. Oslavy příchodu Svatomartinského vína – tedy vína nového ročníku však dnes propukají. V letošním roce půjde do obchodů, vinoték a restaurací celkem 175 vzorků Svatomartinského vína. V mnoha vinařstvích a vinotékách nyní vrcholí přípravy, aby se dnes mohlo, jak velí tradice, víno začít ochutnávat a prodávat.



Oslavy provázející uvedení Svatomartinského vína na trh nejsou jen novinkou posledních let, ale tradiční událostí s hluboko do historie sahajícími kořeny. S vítáním nového vína se začalo už na dvoře císaře Josefa II. Tehdy totiž končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba. Její pokračování se pak dojednávalo při skleničce v té době již jiskrného vína, se kterým se mohlo také poprvé přiťuknout.

Svatomartinské tak bylo vždy spjato s časem bohatého hodování a bujarého veselí. Toto období totiž připadá na dobu, kdy je sklizeň již v bezpečí pod střechou a za dveřmi čeká klidný Advent spojený s předvánočním půstem. Tento příjemný zvyk konzumace dobrého jídla a pití přetrval až do dnešních dní, kdy se lidé v době vrcholícího podzimu setkávají při příchodu mladého vína stejně intenzivně jako v minulosti. Svatomartinské víno je tak skvělou příležitostí pro pobavení se a setkání s přáteli v kombinaci s lahodným vínem a tradičními pokrmy.

Na hodokvasu nesmí chybět dobré jídlo a pití. A co jiného si v polovině listopadu dát, než mladé víno. Právě na svátek svatého Martina 11. listopadu přesně podle tradice probíhá v různých koutek Moravy a Čech první ochutnávání Svatomartinského vína, jehož historie je stará asi dvě stě let.

Podle Ing. Marka Babisze, hlavního sommeliera Národního vinařského centra lze mladá Svatomartinská vína totiž velmi dobře kombinovat s mnoha jídly české a moravské kuchyně. Bílá a růžová vína můžeme podávat jak k rybám (candát, losos) tak i k propečené husičce. Bude však záležet na tom, jakou úpravu jídla zvolíte. „Červené Svatomartinské víno bych doporučil spíše k vydatnějším tučnějším jídlům, nebo k jídlům se švestkovou či povidlovou omáčkou,“ říká Marek Babisz.

Sommelier doporučuje následující kombinace Svatomartinského vína a jídla:

Předkrmy:
• Husí játra s mandlí a zeleným jablíčkem (Svatomartinské bílé z odrůdy Müller Thurgau)
• Přesňáky maštěné husím sádlem (Svatomartinské červené z odrůdy Modrý Portugal)
• Gurmánská husí jatýrka s mandlemi a marinovanými hrozinkami v koňaku (Svatomartinské červené z odrůdy Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké)


Hlavní menu:
• Pečená husa s dušeným krouhaným bílým a červeným zelím, houskovým a bramborovým knedlíkem (Svatomartinské červené z odrůdy Svatovavřinecké)
• Pečená husa s povidlovou omáčkou, vlašskými ořechy a houskovým knedlíkem (Svatomartinské červené z odrůdy Svatovavřinecké)
• Pečená husa s mandlovou nádivkou (Svatomartinské bílé z odrůdy Veltlínské červené rané)
• Pečená husa s restovaným játry a bylinkovým bramborem (Svatomartinské bílé z odrůdy Veltlínské červené rané nebo Müller Thurgau)
• Pečená husa s přesňáky (všechny druhy Svatomartinského vína)
• Pečený candát plněný husími jatýrky s bylinkovou omáčkou (Svatomartinské rosé jak ze Svatovavřineckého tak i z Modrého Portugalu)
• Losos filet s pikantní krustou, čerstvou brokolicí a sezamovými chipsy z listového těsta (Svatomartinské bílé z odrůdy Veltlínské červené rané nebo Müller Thurgau)

Sladké menu:
• Martinské rumové koláče s tvarohem
Moravské přesňáky po sladku plněné mákem přelité povidly
Moravský švestkový koláč s drobenkou
• Nakládaná hruška ve víně plněná ořechovou náplní (Svatomartinské červené z odrůdy Modrý Portugal)

Tip na slavnostní tabuli:

Svatomartinské červené a pečená husička
Mladou vykuchanou a očištěnou husu omyjeme a osušíme. Osolíme zvenku i uvnitř. Do břišního otvoru vložíme pár oloupaných jablíček zbavených jádřince a kůži kolem otvoru sešijeme nebo sevřeme svorkami. Husu vložíme do dostatečně velkého pekáče a podlijeme vodou. Pečeme v předehřáté troubě a podléváme vypečenou šťávou a červeným vínem. Vypečené sádlo v průběhu pečení odebíráme do hrnečku. Po hodině pečení husu obrátíme a pečeme podle velikosti ještě asi půl hodiny. Dozlatova upečenou husu vyjmeme z pekáče, naporcujeme a upravíme na mísu. Pečená jablka rozmístíme k huse. Vypečenou šťávu můžeme ještě zahustit trochou hladké mouky.

A nebylo by to to pravé, kdybychom Svatomartinskou husu nezapili mladým voňavým červeným vínem. Nejlépe se k ní hodí mladé Svatomartinské z odrůdy Svatovavřinecké. Poznáte jej podle loga Martina na bílém koni. Takže dobrou chuť a na zdraví!

Zájem o Svatomartinské víno rok od roku narůstá. Pro český trh vinaři letos nachystali více než 800 tisíc lahví, což je zhruba o 200 tisíc lahví více než v loňském roce. Od 11. listopadu Svatomartinská vína, mezi nimiž si lze vybrat mezi bílými, růžovými a červenými, nabídnou mnohé vinárny i restaurace. V některých k nim podle tradice připraví také svatomartinskou husičku nebo jiné tradiční speciality.

Adresář vinařů, vyrábějících Svatomartinské víno naleznete v našem adresáři vinařů

Více o Svatimartinském vínu naleznete na www.svatomartinskevino.cz

Soubory ke stažení

Plakát ke stažení (pdf)
pdf, 6883181
Seznam vinařů a vín se známkou Svatomartinské 2008 (pdf)
pdf, 53825

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína