Havelka se do vína zamiloval

Nový život, 28.8.2008

Pokud může, prochází se po golfovém greenu. Velkou zálibou herce, zpěváka a režiséra Ondřeje Havelky je však i víno. A když má příležitost, neváhá se za ním až na jižní Moravu vypravit.

'Na jižní Moravu už jezdním mnoho desítek let. Osudově jsem se totiž zamiloval do Horňácka, do jejich hudby, kterou produkují,' říká třiapadesátiletý herec, jenž o uplynulém víkendu koncertoval ve Velkých Bílovicích se svou kapelou Melody Makers.

'Za vínem ale jezdím do jiných lokalit. Například teď určitě ochutnám něco z produkce Velkých Bílovic,' usměje se a vzápětí dodává: 'Při návštěvách sklepů nejde o to se ožrat, musí se ochutnávat.'

Jestliže charismatický milovník swingu a stepu drží v rukou sklenici s vínem, s vysokou pravděpodobností má rubínovou barvu. 'Mám radši červené, z moravských vín šlo v poslední době hodně nahoru Zweigeltrebe,' přemítá.

Dopustit ovšem nedá ani na jeho bílý protějšek. 'Spolupracujeme s jedním vinařem z Francie a ten nás vždycky nabádá, abychom mu nezapomněli přivést nějaká bílá moravská vína. To o něčem svědčí,' pokyvuje hlavou.

Vínu je natolik oddaný, že je téměř nemožné jej vidět s jiným druhem alkoholu. Pokud ano, má původ z Valašska. 'Tvrdý alkohol skoro vůbec nepiji, tedy kromě slivovice,' rozevřou se mu koutky úst.

Jak říká staré přísloví, ve víně je pravda. A s jeho pitím by se nemělo spěchat. Ani tak protřelý konzument, jako Ondřej Havelka, se faux pas kvůli lásce k vínu tu a tam nevyhne.

'Nedávno jsem moderoval takový vinařský večer, bylo tam asi padesát vinařů,' vzpomíná. 'Nechal jsem se tam provázet sommelierem. Já se samozřejmě přiopil. Ale on ještě více, a to je profesionál. Bylo to roztomilé,' nahlas se rozesměje.


MARTIN VRBAS

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína