Mikulov očekává prezidentskou návštěvu

ČT 1, 19.8.2008

Moderátor

Mikulovský zámek zítra čeká rušný ale taky velmi významný den. Jeho interiéry budou hostit dokonce dvě hlavy státu najednou. Český prezident Václav Klaus se tam setká se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem. Důvodem jejich setkání je 40. výročí sovětské okupace Československa. I když se prezidenti na zámku setkají až odpoledne, už teď je v Mikulově na jejich návštěvu většina věcí připravena.

Autor

Kdy tu byl naposledy prezident si na mikulovském zámku už nepamatují. Ve středu tu ale budou dokonce dva. Václav Klaus se tu setká se svým rakouským protějškem. Pohovoří spolu v salonku, který nese jméno po dalším státníkovi. Před 200lety tu usedl Napoleon. Právě z této strany zámku lze dohlédnout na rakouskou hranici, kterou v srpnových dnech roku 1968 mohli volně projíždět českoslovenští občané na západ. Tato 40letá historie je důvodem k setkání na tak vysoké úrovni. Místnosti, ve kterých se ještě v úterý odpoledne volně procházeli turisté, budou od středečního rána terčem pozornosti prezidentské ochranky a zaplní je týmy dvou hlav států i novináři.


Petr Kubín, ředitel muzea v mikulovském zámku:

Máme zavřený téměř celý zámek. Výjimkou bude expozice tradičního vinařství a zámecká knihovna, která zůstane pro veřejnost otevřená.


Autor

Největší přípravy sice vypuknou na zámku až ve středu dopoledne, v kuchyni v podzámčí se už ale pracuje. Na menu malé prezidentské svačinky nebudou chybět řízečky, paštika nebo moravské sladkosti, které budou hlavy státu zapíjet zdejším vínem. Václav Klaus si navíc odveze taky tekutý dar z prezidentským názvem - Víno Chateau Lány.


Petr Marcinčák, vinař, dodavatel občerstvení:

Je to kivé z Zweigeltrebe a z Cabernetu Sauvignonu smíchané v hroznech.


Autor

Oba prezidenti se na mikulovském zámku sejdou ve středu ve tři hodiny odpoledne. Nejprve se sejdou za zavřenými dveřmi a potom spolu budou hovořit i veřejně před kamerami ČT, která bude debatu vysílat v přímém přenosu. Ten začne ve čtyři hodiny odpoledne a vy jej budete moci sledovat na programu ČT24.


Autor:
Kateřina Sobotková

Moderátor:
Petr Malý



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína