Vinobraní? Bude i letos

Mladá fronta Dnes, 25.4.2008

Plánovaná přestavba centra města neovlivní průběh slavnosti vína. Vinobraní se uskuteční beze změn

Mělník - Mělnické vinobraní je v ohrožení. Taková fáma se šíří Mělníkem. Někteří obyvatelé se obávají, že se slavnost vína nebude konat kvůli plánované přestavbě historické části města. Letošní vinobraní je však naplánováno podle obvyklého scénáře.

Důvodem obav lidí, kteří se podle mluvčí mělnické radnice Heleny Vavřinové začali na městský úřad obracet s dotazy na vinobraní, je blížící se přestavba centra města. Měla by začít letos na podzim.

'Případná revitalizace začne až v říjnu, tedy po konání oslav. Takže letošní vinobraní bude ještě klasické,' uklidnila Vavřinová. Slavnosti vína se uskuteční v celém městě, tedy na náměstí Míru, Palackého i Karla IV. a v dalších ulicích.

Už nyní je jisté, že v roce 2009 bude všechno jinak. 'Nemělo by však dojít ke zrušení žádných akcí, které jsou dlouhodobě plánovány, jako je vinobraní, setkání rodáků nebo Vrkoč,' uvedl starosta Mělníka Miroslav Neumann. Historické jádro města se bude měnit postupně.

'Nikdy nebude zabrán při výstavbě celý střed města a tomu se bude také vinobraní přizpůsobovat,' řekl starosta. V první etapě přestavby budou řemeslníci ve Svatováclavské a Husově ulici, obě náměstí tedy zůstanou volná. Až začnou práce na náměstí Míru, budě možné pro pořádání kulturních akcí využít například Palackého náměstí.

Vedení města se už zabývalo i otázkou, kam vinobraní přesunout v případě, že by obnova historického jádra Mělníka v jedné z etap výrazně omezila využitelné prostory.

Vinobraní by se mohlo posunout směrem z města například do Fibichovy ulice. Mluvilo se ale i o odvážnějším nápadu, a to o přesunutí slavnosti mimo centrum úplně. 'Mohli bychom například využít hřiště Na Polabí jako hlavní scénu a Pražskou ulici pro zbytek oslav,' uvedl před časem místostarosta města Zdeněk Koudelka. K tak radikálním krokům však zřejmě nedojde.

Cílem projektu oživení historického centra města je podle euromanažerky radnice Pavly Veverkové vrátit centru funkci kulturního, obchodního a společenského prostoru. 'Zvýšit tak atraktivitu města pro investory a návštěvníky,' uvedla Veverková a doplnila, že by se pak měly také zlepšit veřejné služby.

Při obnově bude vyměněn povrch komunikací na ploše bezmála 19 tisíc metrů čtverečních. 'Při přestavbě budou přeloženy inženýrské sítě a kompletně se vymění i lavičky nebo koše,' podotkla euromanažerka.

Budovy radnice, základní umělecká školy, městské knihovny a městské policie budou mít po obnově centra nové fasády. V Jungmannových sadech je podle projektu naplánovaná nová výsadba na ploše o rozloze bezmála tři tisíce metrů čtverečních. Celkové náklady jsou 130,5 milionu korun, přičemž podíl města bude sedmačtyřicet milionů. Přestavba potrvá od letošního podzimu do jara roku 2010.

***

'Případná obnova centra města začne až v říjnu, tedy po oslavách. Takže letos vinobraní bude ještě klasické.' Helena Vavřinová, mluvčí radnice


Lucie Zikmundová

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína