Modré hory putují krajinou

Břeclavský deník, 16.4.2008

16 zamyšlení/recenze

Břeclavsko/Putovní výstava fotografii Modré hory, která se zaobírá mikroregionem pěti vesnic (Velké Pavlovice, Bořetice, Kobylí, Němčičky a Vrbice) se dostala do druhé části, a to do Bořetic. Tam se uskutečnila v pátek 4. dubna slavnostní vernisáž kolekcí fotografií všech třinácti umělců.

Modré hory proto, že v této oblasti se nejvíce daří modrým odrůdám hroznů, jako je frankovka, bugun, portugal a jiné. Každý z vystavovatelů se předvedl svou kolekcí opěvující tento region, ať už to byla Jana Vondrová se svými variacemi na jaro, léto, podzim, zimu, ale i večer a ráno s názvem Modrohorské proměny. Zato František Kobsa z Velkých Pavlovic se zaměřil ve svém cyklu Modrohorské putování na národopisné kroje a cyklostezky.

Roman Varmuža z Vrbice zaujal svým cyklem Vlnobraní, kde se podzimní vinohrady vlní v kopcích a dávají netušený estetický zážitek. Vlasta Bedřichová z Brumovic si všímá zejména květin, a tak můžeme v detailu vidět zářivé slunečnice, svlačce, magnolie a na nich stojícího otakárka fenyklového. Poetické vidění má také Marie Holásková ve svém Setkání, Toužení, Opojení či Souznění. Milan Pecka z Velkých Pavlovic se zaměřil na tradiční krojované hody, ale i na široké panoramatické fotky vinohradů i vesnic v různých ročních obdobích, jako by vybočoval z tématu, všímá si Stanislav Prát z Velkých Pavlovic i zvířat, a tak jeho Sysel pozoruje okolí, jako by byl pánem nad krajem.

Robert Stohanzl z Bořetic má mnohovrstevnaté náměty, od zanikajícího orání vinohradu koněm, sklepů Kraví hory až po zadumané zátiší kapličky sv. Cyrila a Metoděje v bořetickém lese. Přemysl Janošek z Kobylí upřednostnil znovu rodící se tradici zarážení hory, a tak jsou zde vidět místní ochotníci ve veselé činohře navozující tuto tradici. Zdeněk Karber se dívá na krajinu okem malíře, který si najde své výseky, výtvarně laděné vinohrady. Pavel Sedláček z Vrbice se hrdě hlásí k už originálním sklepům na Stráži a jejich zákoutí. Radmilu Doležalovou uchvátily soumraky.

A konečně Vladimír Zborovský z Velkých Pavlovic se vzdal barevné fotografie ve prospěch černobílé, a příhodně nazval svůj cyklus Nostalgie Modrých hor. Vernisáž zahájil bořetický starosta a v kulturním programu vystoupili žáci Základní školy v Bořeticích, pěvecký sbor Deo Gratis a bořetický básník Oldřich Damborský. Výstava potrvá v bořetickém kulturním domě do 20. dubna.


(roy)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína