Vinaři už pracují na příští úrodě

Právo, 15.2.2008

Co budou milovníci vína pít příští zimu, o tom se rozhoduje ve vinicích již dnes.

Zkušení vinaři nepodceňují jakoukoliv práci ve vinici. A kvalitu úrody může ovlivnit každý zásah, počínaje zimním řezem révy.

'Řežeme na jeden tažeň a šest až osm oček. Je to způsob, který se nám osvědčil,' řekl Právu Josef Valihrach z rodinné vinařské společnosti Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku.



Pochvaluje počasí



Vinař zatím nemá výhrady ani proti počasí, převládajícímu v této podivné zimě. I když je dosud na sníh chudá, půda nedostatkem vláhy netrpěla, srážek bylo celkem dost. 'Myslím, že by neměl být srážkový deficit, spíše se bojím, aby nepřišly pozdní mrazy,' uvedl Valihrach.

Zatímco ve vinicích jsou v plném proudu práce, které spolurozhodují o nové úrodě, ve sklepích odpočívá výsledek loňské dřiny. A výsledek to není vůbec špatný. 'Ačkoliv jsme množství hroznů na hlavách révy redukovali, stejně byl výnos vyšší. Cukernatost také byla dobrá. Naštěstí přišly včas deště, které zastavily vysychání hroznů, protože jinak by vína byla fádní. Nám se například povedl Merlot v pozdním sběru, výběru hroznů, a dokonce i jako speciální víno,' očekává vinař mnohé od sklizně odrůdy hroznů, z nichž víno ročníku 2004 vloni na jaře šokovalo Evropu.

Valihrachův Merlot na prestižní přehlídce 5460 vín z celé Evropy v Bruselu získal první zlatou medaili pro Českou republiku, přičemž předčil i produkci francouzských vinařů.



Snadný recept



Na výrobu úspěšného vína není podle vinaře žádný těžký recept. Lze jej shrnout do tří slov. Skromnost, pečlivost a trpělivost. Zatímco pečlivost není třeba upřesňovat, je dána kvalitou práce a dodržováním postupů, za skromností je ukryt přístup, při němž vinaři místo kvantity upřednostňují kvalitu a snižují množství dozrávajících hroznů.

A trpělivost je třeba prokázat i při čekání na okamžik, kdy víno opustí sklep, aby potěšilo milovníky. Je třeba mu nechat čas, aby v sudech dozrálo. 'Naposledy když jsem byl hodnotit jako porotce vína na Vinexu, tak jsme se tam shodli, že některá vína pustili vinaři do světa příliš brzy. Zvláště to platí o červených, s vyšší cukernatostí.'

Valihrach připustil, že si to vyzkoušel na vlastní kůži. Sám poslal do soutěže o šampióna nadcházejícího Vinexu mimo jiné dvě červená vína a právě starší z nich nakonec svou kategorii vyhrálo.


Milan Vojtek

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína