Maminka, 26.11.2007
Rozhodla jste se, že budete podávat k štědrovečerní večeři nějaké dobré víno?
Pokud nevíte jaké, poradíme vám, aby byl váš gurmánský zážitek co nejlepší. K přípitku aperitiv i sekt: Aperitiv zdůrazní význam slavnostního okamžiku, ale povzbudí i chuť k jídlu. K tomu se skvěle hodí jakostní šumivá vína (sekty). Pořiďte si raději suchý sekt (označen jako brut). K rybí polévce se hodí suché bílé víno: Ideální volba je neuburské nebo rulandské, ovšem chybu neuděláte ani suchým sektem. Kapra zapijte bílým vínem: Vhodná jsou bílá vína s chutí tropických a citrusových plodů a s vyšším obsahem alkoholu. To najdete třeba u chardonnay. Zkusit můžete odrůdu malverin, která byla vyšlechtěna na jižní Moravě. Chuťově jde o středně plné víno podbízivé chuti s typickým skořicovým buketem. K mořským rybám pak servírujte růžová vína, třeba zweigeltrebe nebo cabernet sauvignon. Večer na zahřátí: Pokud vám bude zima, pak popíjejte svařené víno z českých a moravských vinic. Více tipů nejdete na stránkách www. vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz.
Vinařské novinky do schránky