Čekáme kvalitní rok

Lidové noviny, 21.9.2007

Česká a moravská vína 2007? Vyšší sklizeň, nadprůměrná cukernatost, lepší chuť

V ulicích měst se slaví vinobraní, většina hroznů však ještě čeká na vinicích. Jaké bude letošní víno, rozhodne počasí. Přesto ale vinaři počítají s tím, že letošní ročník by mohl být mimořádný.

BRNO Pokud se například červená vína dočkají ještě několika slunečných dnů, mohla by se přiblížit vynikajícímu ročníku 2003. Jsme v očekávání kvalitních vín, konečně tím jsme na Moravě pověstní, žertují vinaři.

Podle Jaroslava Machovce, ředitele Vinařského fondu, by mohl být letošní ročník skutečně dobrý. 'Ročník 2006 ukázal, že tuzemská vína jsou stále kvalitnější. Věříme, že i vína roku 2007 budou tvrdými soupeři zahraniční konkurence, zatím tomu vše nasvědčuje,' říká Machovec. Vinaři se do poslední chvíle snaží využít sluníčka, aby pomohlo v bobulích vytvořit cukr.

'Ještě nejsou sklizeny hrozny, ale zatím to vypadá, že letošní sklizeň bude o něco vyšší než v minulých letech a že i cukernatost bude sice nadprůměrná, ale zřejmě ne tak vysoká jako vloni,' odhaduje ředitel znojemského Znovínu Pavel Vajčner.

'Léto bylo velmi teplé a teď to střídání teplých a studených dnů by mohlo napomoci k vytvoření příjemných aromatických látek,' míní zkušený vinař.

Přesto mají vinaři strach z přesných odhadů. 'Už předci nás učili, že není vhodné bavit se o kvalitě vína předčasně. Teď je ještě velká část nesklizená,' připomíná sommeliér Libor Nazarčuk z Břeclavi. Sklizeň pokračuje jen pozvolna. 'Například Víno Mikulov odebírá ročně kolem osmi set vagonů hroznů. Zatím jich odebralo přibližně stovku a podobný poměr platí také u dalších velkých producentů,' dodává ředitel Vinařského fondu Machovec. Ulice měst a vesnic tak sice patří vinobraním, většina úrody ale zůstává na stráních a čeká na sklizeň. 'Vinobraní je v našem pojetí spíše časem burčáku. Kdybychom je vzali jako obdobu dožínek, konalo by se v mnohem pozdějším termínu, kdy by už nemuselo být tak příjemné počasí,' dodává Machovec. Není totiž výjimkou, že se některé odrůdy sklízejí až na konci října.

Vinaři vyrábějící ledové víno dokonce musejí čekat, až začne vytrvale mrznout.

Na vinicích stále ještě čekají například odrůdy typu tramínu či rulandského. 'Když se to babí léto alespoň trošku vydaří, mohla by letošní vína být velmi zajímavá,' soudí vinař z Velkých Němčic Jaroslav Samson. 'Samozřejmě očekávám, že budou perfektní. Ale závěry jsou předčasné.' Vyčkejme na sv. Martina Deště, které v uplynulých dnech přišly, pomohly vyrovnat nedostatek vláhy.

'Zároveň ale také mohly zapůsobit negativně - některé bobule kvůli tomu praskaly a hrozí, že by mohly hnít,' připomíná Machovec.

'Letošní ročník bude určitě zvláštní, už kvůli vývoji počasí. Těžko soudit, dokud není sklizeno. Ale rýsuje se to zatím docela dobře, i když s některými odrůdami by mohl být problém,' odhaduje Renata Hradilová ze společnosti Eurowines z Brna.

Obdobně uvažuje i Dan Mádr, pořadatel soutěže TOP 77 nejlepších vín. 'Tipuji to na lepší průměr. Tak dobrý ročník jako vloni nebo v roce 2000 asi letos nebude, ale špatný taky ne,' říká Mádr.

Také on zdůrazňuje, že nejvíc ze všeho teď záleží na počasí. 'Aby moc nepršelo, a hlavně svítilo sluníčko. To by se na kvalitě vína mohlo kladně projevit,' zdůrazňuje.

O tom, jaká letošní vína nakonec skutečně budou, se lidé přesvědčí až na svátek svatého Martina 11. listopadu. Tehdy se poprvé otevírají lahve s 'mladým vínem'. Jeho skutečnou kvalitu však prokážou až další měsíce a roky.


MILOŠ ŠENKÝŘ, JIŘINA VESELÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína