Střediska na jižní Moravě: tipy

Mladá fronta Dnes, 29.6.2007

Jižní Morava neznamená jenom vinné sklípky.

Na svých výletech po tomto regionu můžete navštívit řadu historických památek i přírodních zajímavostí. V neposlední řadě se zde můžete vyžít i sportovně. Nabízíme vám přehled pěti zajímavých středisek včetně tipů na ubytování a kontaktů na příslušná informační centra.


MIKULOV

Městečko pod Pálavou s renesančním zámkem, židovskou čtvrtí a jedním z největších židovských hřbitovů v České republice, panoramatem Svatého kopečku a spoustou vinných sklepů.

Co tam dělat: Nenechte si ujít návštěvu zdejšího zámku s expozicí o vinařství na jižní Moravě či proslulou galerií Dietrichsteinů. V podzemí zámku nahlédnete do života Římanů a Germánů. Za minulostí židovské komunity se vypravte do židovské čtvrti s tajemným hřbitovem, kde leží i strůjce legendárního Golema Rabbi Löw. Před sluníčkem se můžete schovat do vinných sklepů nebo do jeskyně na Turoldu s unikátní turoldskou výzdobou. Svůj přírodní útvar zde má například i hokejový brankář Dominik Hašek. Lenošit můžete na zdejším koupališti nebo třeba u koní.

Za pár minut na kole či autem dojedete do Dolních Věstonic, kde archeologové objevili legendární Věstonickou venuši. Nad vámi budou čnít vrcholy Pálavy se zříceninami hradů Děvičky nebo Sirotčí hrádek. Zajet se dá i za hranice do Rakouska nebo za vínem do nedalekého Pavlova.

Tip na ubytování: Mikulovský šenk Hotýlek nedaleko centra Mikulova se svou podobou přibližuje mikulovským sklepům. V uzavřeném areálu je k dispozici vinárna se sklípkem, stylová pivnice s posezením pod pergolou a zděná rožnírna.

www.mikulovsky-senk.cz Tel.: 723 681 771, 721 978 967 Dozvíte se víc: Turistické informační centrum Mikulov, www.mikulov.cz, tel.: 519 510 855


LEDNICE

Lednicko-valtický areál zapsaný na seznam památek UNESCO se může pyšnit překrásnými zámky a přírodními unikáty. Místo jako stvořené pro rodinnou dovolenou i romantiku ve dvou.

Co tam dělat: Zámek v Lednici si často vybírají filmaři pro natáčení pohádek. Kouzelnou atmosféru umocňuje obří skleník a park, po kterém se můžete projet kočárem taženým koňmi.

Lodníci vás zase svezou po zámecké Dyji na lodi a ukážou vám stezky, kudy se projížděli majitelé zámku. Loď vás přiveze až k arabskému minaretu, ze kterého je výhled desítky kilometrů daleko. Nebo třeba k Janohradu, půvabné umělé zřícenině, u které se občas objeví i vodník. V Lednici si letos poprvé můžete užít také relax v místních lázních. Jen pár kilometrů je to do Valtic, hlavního města vína. Krásné koupání v rybníku Apollo je hned za obcí. Lednice je téměř každý víkend dějištěm chrtích dostihů.

Tip na ubytování: Hippoclub Lednice Stylová restaurace přímo v sousedství stájí, možnost vyjížděk v sedle koní i v bryčce do zámeckého parku. Vstup do parku je přímo u hotelu.

www.hippoclub.penzion.com Tel.: 519 340 477, 736 625 745 Dozvíte se víc: Turistické informační centrum Lednice, www.lednice.cz, tel.: 519 340 986


PASOHLÁVKY

Největší kemp v České republice je obklopený vodou. Čistá voda Novomlýnských nádrží láká ke koupání i k windsurfingu, kitingu nebo rybolovu.

Co tam dělat: Plavební společnost vás i s kolem přepraví na druhý břeh, odkud si můžete udělat krásný výlet na kole okolo celé Pálavy. Nabízí také kulinářské plavby, plavby s degustací vína nebo v doprovodu ornitologa. A když budete chtít, na palubě lodi je možná i svatba. Děti jistě nadchne expozice věnovaná římským bojovníkům, kteří před staletími u Pasohlávek rozbili svůj tábor. Obklopený vodou je i mušovský kostelík, který připomíná vesničku Mušov. Po vybudování nádrží zůstal jedinou stavbou ze zaplavené vesnice.

Tip na ubytování: Rekreační zařízení Laguna. Uzavřený areál s restaurací. Ubytovat se lze v bungalovech nebo chatkách. V areálu je k dispozici hřiště s asfaltovým povrchem, dětské hřiště a pískoviště, sto metrů od budovy je pláž.

www.pasohlavky.cz Tel.: 519 427 737, 721 844 099


Ivana Solaříková, Helena Vaculová


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína