Jan Hřebejk bude režírovat Pálavské vinobraní 2007

Mladá fronta Dnes, 25.5.2007

Tradiční Pálavské vinobraní v Mikulově na Břeclavsku, které patří k nejznámějším oslavám vína na jižní Moravě, se letos počátkem září uskuteční pod vedením režiséra Jana Hřebejka.

Přizvalo jej k tomu vedení města. Očekává od něj, že se postará o to, aby bylo vinobraní pro návštěvníky atraktivnější a především aby ztratilo poslední zbytky puncu 'levné pivní zábavy', který získalo za komunismu.

'Chceme vinobraní posunout někam dál, více se vrátit k důstojné oslavě vína založené na kultuře a historii. Honza Hřebejk, s nímž nás už dlouho pojí dobré vztahy, má na celou věc nejen odborný pohled, ale také pohled zvenčí,' řekl mikulovský starosta Rostislav Koštial.

Pálavské vinobraní je již tradičně nejen oslavou sklizně hroznů, ale také připomínkou osvobození krále Václava IV. ze zajetí ve Vídni. Na podzim roku 1403 jej osvobodila jednotka z mikulovského hradu vedená rytířem Janem z Lichtenštejna. Průvod s postavou krále v čele je tradičně největší atrakcí vinobraní. Kromě toho se v Mikulově konají různá hudební vystoupení, nad městem létají horkovzdušné balony a letošní novinkou mají být pouliční divadla a folkové koncerty.


(ČTK)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína