Nazarčuk v Řecku koštoval nalačno

Znojemský deník, 25.5.2007

Který druh rýže je nejlepší na výrobu saké? Z hroznů jaké odrůdy se vyrábí ledové víno ve Švédsku?

To jsou jen dvě z osmdesáti záludných otázek, na které odpovídal břeclavský sommelier Libor Nazarčuk, když se jako první Čech zúčastnil sommelierského mistrovství světa.

'Zklamaný nejsem. Servis jsem měl dobrý i degustaci, asi rozhodoval test. Ale těžko říct. Třetina otázek se týkala doutníků, kávy a čaje. Bylo to náročné,' bilancuje poté, co přiznal, že dveře do čtyřčlenného finále mu zůstaly zavřené.

Na řeckém ostrově Rhodos ale zažil nezapomenutelné chvíle. Souboj s pětačtyřiceti soutěžícími z celého světa začal ranní degustací. 'První disciplína byla skoro nalačno. Bílé víno byl zřejmě ryzlink, červené dodnes nevím. Neřekli nám to,' popisuje tajnůstkářské praktiky poroty.

Další na řadě bylo párování vína s jídlem, jako je například orestovaná zelenina nebo kozí sýr. Následoval písemný test, samozřejmě v angličtině. Po jeho skončení se soutěžící střídali na servisu vína s komentovanou degustací.

'Snažiljsem se, ale na finále to nestačilo. Postoupil Švéd, Švýcar, Angličan a Francouz. Vítězem se stal švédský favorit Andreas Larsson,' dodal Nazarčuk.



MICHAL ŠUPÁLEK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína