Lidé se už nebojí platit za dobrá vína

Mladá fronta Dnes, 14.12.2006

VÍNO JEDE Stále více lidí v Pardubickém kraji si místo dvanáctistupňového piva otevře doma lahev kvalitního vína.

Pardubický kraj mají moravští vinaři rádi nejen proto, že tu ročně prodávají čím dál více litrů vína. Oceňují také to, že lidé na východě Čech nepijí jen obyčejná, levnávína, ale kupují si ve velkém množství také kvalitní přívlastková vína.

"Moji kolegové třeba ze západních Čech jsou až překvapeni, kolik tu prodáváme vín. Navíc se tu skutečně prodávají lepší, kvalitní vzorky," říká Martin Šmíd, regionální zástupce Znovínu Znojmo.

"Ze začátku byl opravdu zájem hlavně o obyčejná vína v nižších cenových relacích. Dnes hosté požadují kvalitu," říká pardubický hoteliér Oldřich Bujnoch.

Znalci se nebojí vyhledávat ani netradiční vzorky. "Dá se říct, že lidé na východě Čech mají rádi i speciality. Nebojí se kupovat archivní vína. Ocení, když víno má medaili ze soutěže nebo podobné vyznamenání," uvádí Jan Rozek z moravského vinařství ve Strachotíně.


Dobrá pověst, má i praktické výhody

Lepšící se pověst Pardubického kraje v očích vinařů má navíc i praktické výhody. Pryč jsou doby, kdy si lidé z východu Čech museli sami jezdit pro víno na Moravu.

"Víno samozřejmě přivezeme. Stačí objednávku potvrdit, na datu se domluvíme," zní třeba odpověď z vinařství Vladimíra Tetura ve Velkých Bílovicích. Stejné služby nabízí i většina dalších firem.

Další výhodou je stoupající počet ochutnávek, které přímo na východě Čech vedou sami vinaři nebo dovozci vín.

Pravidelně se konají například ve Zlaté štice nebo pardubických vinotékách. Do jedné z nich zamíří například už na konci tohoto týdne další vinař z Velkých Bílovic, Petr Skoupil. Není však problém ani uspořádat ochutnávku přímo na objednávku doma nebo v létě na zahradě pro skupinu přátel.

"Trend, kdy přibývá lidí, kteří pijí víno, a roste spotřeba vína, bude podle mého názoru ještě hodně dlouha přetrvávat. Trh rozhodně ještě není nasycený. Řekl bych, že podobná situace vydrží ještě několik let," uvádí Bujnoch.

Ovšem i vinaři uznávají, že pivo na východě Čech jen tak neporazí. "Naší výhodou je kromě jiného také cenová dostupnost. Sedmička obyčejného vína stojí šedesát osmdesát korun. Proti tomu je cena půllitru kvalitního piva pakatel," dodává šéf poličského pivovaru KarelWitz.

JIŘÍ TŮMA

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína