Veltlíny výborně slouží zdraví

iDnes, 25.10.2006

Veltlínské zelené, druhá nejrozšířenější odrůda u nás, je v posledních letech tak trochu popelkou. Sice zaujímá po odrůdě Müller Thurgau největší plochu vinic, ale zájem o ni není zdaleka takový, jak by si zasloužila.

V odrůdové skladbě vinic vysazených v letech 2002 až 2005 před vstupem do Evropské unie zaujímá až 16. místo. Je to škoda, k Moravě patří stejně jako chardonnay k Burgundsku nebo ryzlink rýnský k Německu.

"Veltlínské zelené je víno, které se na Moravě pilo dennodenně, výborně slouží zdraví a výtečně doprovází vesnickou stravu," říká uznávaný vinařský odborník profesor Vilém Kraus.

Veltlíny patří na Moravu
Je to typická odrůda středoevropského regionu, která se nikde jinde neobjevuje. Kromě Moravy (v Čechách není prakticky zastoupena) se pěstuje na Slovensku a především v Rakousku. Tam zaujímá 17,5 tisíce hektarů, což je téměř tolik, kolik mají všechny vinice v České republice.

Tato univerzální odrůda se hodně používá do směsí a k výrobě stolních vín, ale zároveň je schopna dávat vína té nejvyšší kvality - pozdní sběry, výběry z hroznů, bobulové výběry, ale také vína slámová a ledová. Prokázala to i v mezinárodní soutěži Znojemská galerie veltlínů, kterou letos již počtvrté uspořádal Znovín Znojmo spolu se Sdružením znojemských vinařů.

"Chceme veřejnosti představit její rozmanitost a chuť, která je typická pro každou viniční trať," odpověděl na otázku, proč právě tato odrůda, ředitel Znovínu Pavel Vajčner.

Zvítězila znojemská vína
Patnáctičlenná mezinárodní komise odborníků (sešli se v ní hodnotitelé z Česka, Rakouska, Slovenska a Austrálie) posuzovala vína ve čtyřech kategoriích. V suchých vínech zvítězil pozdní sběr 2005 Miroslava Mikulici z Velkopavlovicka, v polosuchých rakouský grüner veltliner z oblasti Weinviertel, kategorii polosladkých a sladkých vín obsadila znojemská vína.

Absolutním šampionem soutěže se stalo ledové víno 2003 ze Znovínu. Ze všech 74 vzorků ze tří zemí získalo nejvyšší počet bodů. Druhou zlatou medaili (dostávají ji vína, která získala od porotců minimálně 90 bodů) si odneslo ještě další ledové ze Znovínu - ročník 2001 - které skončilo mezi sladkými víny na druhém místě před dalším znojemským ledovým vínem -z Vinařství rodiny Špalkovy.

Třetí zlatou získal rakouský grüner veltliner 2005 Johanna Wittmanna, který byl nejlepší v kategorii polosuchých vín. Víno už přesvědčilo na nejvyšší rakouské vinařské soutěži Salon vín. Přehlídka ukázala, že veltlínské zelené je výborné pro výrobu ledového. Australský enolog Nicolas Butler, který byl členem poroty, ocenil moravská vína, o ledovém prohlásil, že je to pamlsek. - více zde

"Je už načase, aby se na světovém trhu objevily nové zajímavé odrůdy," řekl na závěr hodnocení. "Proč ne právě veltlínské zelené nebo vaše pálava?" Organizátoři soutěže zvou všechny milovníky veltlínů k ochutnání soutěžních vín na první zářijový den do Louckého kláštera ve Znojmě. V historických prostorách kláštera mohou ochutnat soutěžní vzorky nebo si poslechnout cimbálovou muziku.

Hana Večerková, MF DNES

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína