Znalci: Červená vína jsou výrazně lepší než před léty

iDnes.cz, 4.5.2006

Jihomoravští vinaři umějí lepší červená vína než před lety a odrůdy z modrých hroznů jsou dnes často hodnotnější něž vína bílá, shodují se odborníci. "Už dávno neplatí, že by na jižní Moravě lépe uměli bílé odrůdy," míní předseda Společnosti Valtické vinné trhy Antonín Šťastný.

Podle něj už o tom odborníky přesvědčilo několik vinařských výstav. A posoudit to budou moci i návštěvníci dvoudenní prestižní výstavy Valtické vinné trhy, která zítra začne v jízdárně valtického zámku.

"V posledních letech se modré odrůdy ve větší míře vysazují, ale zvedla se i úroveň pěstování a zpracování," vysvětlil Šťastný. Ve starších výsadbách jsou dvě třetiny vinic bílých, v posledních letech se ale víc vysazuje například Frankovka nebo Rulandské modré a modrých hroznů je celkově víc než bílých.

Výroba červeného vína je přitom podle vinařů složitější, v lisech na modré hrozny se za stejných podmínek vyrobí méně vína. "Zatímco bílé hrozny se hned po sklizni lisují a za minimálního styku se vzduchem se dávají kvasit, modré se nejprve pomelou, a pak se musí nechat šest až sedm dnů pracovat," popsal Šťastný.

Jeho slova o kvalitě červeného potvrzuje i Jan Hajda z břeclavské agrární komory. "Jihomoravská vína jsou obecně kvalitnější než dřív," míní. Může za to hlavně lepší technologie, moderní postupy a kvalitnější hrozny, dodal.

Zvlášť kvalitní bude podle vinařů červené víno z loňských hroznů, prospělo mu podzimní teplo. Odborníci i laická veřejnost se o tom budou moci přesvědčit i na letošních Valtických vinných trzích, a to přesto že, šampiónem akce je podle poroty Zweigelt & Cabernet Sauvignon 2003 rakouského vinaře Karl Neustifter. "Je to poprvé v téměř čtyřicetileté historii trhů, kdy vyhrálo víno z Rakouska," doplnil Šťastný.

Hned dva poháry si z Valtic odveze společnost Vinné sklepy Valtice. Za nejúspěšnější kolekci vín ji ocenil ministr zemědělství Jan Mládek, Frankovka pozdní sběr z roku 2003 uspěla u Českomoravského svazu vinařských podniků. Vína dostala celkem deset cen, z jihomoravských porota nejvýš ohodnotila loňské Chardonnay z Rakvic. Pohár hejtmana jihomoravského kraje si tak z valtických trhů odveze společnost Ravis.

pal, ČTK, iDNES

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína