Školení degustátorů dle Evropských norem – VIII. běh

Další běh školení degustátorů dle evropských norem ISO a DIN prováděného rakouskými školiteli se uskuteční v Národním vinařském centru ve Valticích v termínu 25. a 26.5 (školení) a 27. 5. 2006 (test).

Školení degustátorů dle evropských norem ISO a DIN, které je zakončeno zkouškou, je nejvyšším možným stupněm degustátorského vzdělání u nás. Jeho výhodou je mimo jiné velmi podrobný dvoudenní teoretický i praktický kurs, na který degustátorská zkouška navazuje.

Školení degustátorů je vedeno rakouským enologem dipl. ing. Robertem Steidlem z Vyšší školy a Spolkového úřadu pro vinařství a ovocnářství v Klosterneuburgu. Dipl. ing. Steidl je vedoucím oddělení sklepniho hospodářství a mimo jiné autorem odborných publikací o vinařské technologii a hodnocení vín.

Po absolvování závěrečného testu obdrží všichni úspěšní účastníci zkoušek osvědčení o složení degustátorských zkoušek dle klasifikace norem ISO, DIN a ÖNORM. V Rakousku se po úspěšném absolvování tohoto testu stává účastník úředním degustátorem, je zapsán v úředním registru a může být kdykoliv vyzván, aby provedl nebo se zúčastnil úředně prováděné degustace. U nás jsou úspěšní absolventi zapsáni do registru Národního vinařského centra, který je k dispozici pořadatelům soutěží a výstav vín. Tito uchazeči jsou zváni na hodnocení prestižních soutěží vín. Z řad absolventů školení jsou také vybíráni členové komise expertů SZPI pro zatříďování vín – zkouška dle norem ISO a DIN je rovnocenná se Senzorickou zkouškou pro hodnocení vína Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Program školení s přihláška je v příloze.

Soubory ke stažení

Program + přihláška (doc)
doc, 55296

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína