Podzim láká do vinohradu

Mladá fronta Dnes, 2.9.2005

Hrozny na stole, burčák ve sklenici a ve sklípku úroda z minulých let připravená ke koštování.

Těžko hledat důstojnější cíl podzimního výletu, než je vinohrad. A když se vám podaří vyčlenit si pro putování za vínem celý týden, čas najednou začne běžet úplně jinak. Orientaci vám usnadní stále propracovanější síť vinařských stezek. Těch je na Moravě v současnosti jedenáct a nejdelší z nich měří 280 kilometrů. Právě v těchto dnech se na vinohradech láme chleba. Rozhoduje se o tom, jaké bude letošní víno. "Asi nemůžeme čekat mimořádný ročník, ale pokud se udrží alespoň dva týdny slunečné počasí,můžeme čekat nadprůměrný ročník. Takový propad, jako byl v roce 2001, už nehrozí, říká zkušený porotce vinařských soutěží Daniel Hudeček. "Ze začátku léta si vinaři libovali, že je dostatek deště, ale pak už bylo srážek moc. Kyselinek a aromatických látek má díky dešti víno dost, teď jde o to, aby na slunci získalo dostatek cukru," dodává Hudeček.
. . . . Obzvlášť za burčákem se cestovat vyplatí. V té správné kondici totiž vydrží jen několik hodin. "Zkušený vinař umí víno vyškolit tak, aby bylo ideální právě ve sjednanou hodinu. Když se však opozdíte, není to už ono," uvádí Hudeček.
. . . . Pravděpodobnost, že bude burčák takto přesně načasovaný, klesá se vzdáleností od vinohradu. "Pak je třeba jej podchladit a ve správnou chvíli zahřát. Rozhodně bych však nikomu nedoporučoval kupovat ho v plastové lahvi někde u silnice. Pravděpodobnost, že bude obsahovat jablečný mošt nebo že bude ředěný vodou, je v takovém případě vysoká," varuje Hudeček.
. . . . Spolehlivou příležitostí, jak ochutnat správný burčák, jsou burčákové slavnosti. Taková akce se chystá například na pátek 30. září a na sobotu 1. října v Hustopečích. "Po městě bude dvanáct mázhauzů a odhaduji, že v každém se vypije osm set až devět set litrů burčáku," říká člen organizačního výboru Zbyněk Hader. "Burčák určený k pátečnímu pití, se už nebude prodávat v sobotu. Pro vinaře je čest, aby v takové obrovské konkurenci nabízeli jen to nejlepší," dodává. Stále více měst a obcí se snaží navázat na dávné tradice a přilákat návštěvníky na vinobraní. Asi nejdále jsou v tomto směru ve Znojmě. Většina průchodů v historické části města se při této akci promění na vinné šenky, kde víno skutečně teče proudem.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína