Víno jako krásný dárek

Také si každý rok marně lámete hlavu a přemýšlíte, čím obdarovat své blízké? Proč nekoupit třeba víno? Bude-li to víno kvalitní, moravské nebo české, půjde o dárek originální. A když se nápaditě zabalí, bude jistě lahodit i oku obdarovaného.

Moravští a čeští vinaři vyrábějí vína, která patří ke světové špičce.

Víno jako dárek otevírá obrovskou paletu možností, jak potěšit toho, komu ho chcete věnovat. Moravští a čeští vinaři vyrábějí vína, která patří ke světové špičce. A pokud lahev dobrého vína věnujete osobě nejbližší, je tu velká šance, že si dárek nakonec vychutnáte spolu, a kromě vína tak budou dárkem i příjemně strávené chvíle.

Mezi víny už dávno nemáme na výběr jen mezi bílými a červenými. Kromě nich jsou tu podmanivá růžová a řada vinařů už nabízí i tzv. oranžové víno, které je vyráběno tisíce let starými metodami. Dále můžete volit mezi tím, jak bude víno sladké (suché, polosuché, polosladké, sladké), rozhodovat se mezi různými přívlastky (pozdní sběr, kabinet, výběr z bobulí atd.), vybírat z oblasti, odkud víno je (Vinařská oblast Morava – podoblast Znojemská, Mikulovská, Velkopavlovická, Slovácká a Vinařská oblast Čechy – podoblast Mělnická a Litoměřická), z jaké je odrůdy, jakého ročníku, obsahu alkoholu nebo kyselin. Spousta vinařů také získala různá ocenění na prestižních mezinárodních i tuzemských soutěžích.

Víno často není jen tekutina ve skleněné lahvi, ale zároveň designerský kousek.

Víno často není jen tekutina ve skleněné lahvi, ale zároveň designerský kousek. Lahve i etikety vín jsou často malým uměleckým dílem. V neposlední řadě pak můžete někoho obdarovat speciálními víny. Na popularitě i šířce nabídky v poslední době získala noblesní šumivá vína. Lahůdka určená pro opravdové gurmány jsou pak vína ledová a slámová, která se vyznačují velkým množstvím zbytkového cukru a liší se postupem výroby. To je jen základní a zjednodušený výčet, jaké různé druhy vín můžete věnovat.

Patrně už nepochybujete o tom, že právě víno je skvělou volbou jako dárek pro vaše blízké. Teď ale stojíte před problémem, jaké víno vlastně zvolit. Možností je hodně, ale hodnota dárku není jen v jeho ceně. Je i v jeho samotném výběru. V tom, jakou jste si dali práci, aby to bylo přesně to ono pro toho konkrétního obdarovaného. Zamyslete se, jaká vína vám kdy nalil, nebo dal, jaká chválí a na kterého vinaře pěje ódy atd.

Pokud přesně neznáte preference toho, koho chcete obdarovat, chybu určitě neuděláte, pokud zvolíte vína ze Salonu vín. Salon vín je kromě degustační expozice stovky nejlepších moravských a českých vín na zámku ve Valticích také vrcholem naší největší a nejvyšší soutěže vín. Vína oceněná zlatou nebo stříbrnou medailí Salonu vín ČR patří k tomu nejlepšímu, co ve sklepích moravských a českých vinařů vzniklo. Pokud tedy zvolíte některé z těchto oceněných vín, tak máte jistotu, že dárek bude mít vysokou úroveň a zároveň velkou šanci, že obdarovanému uděláte radost.

Jako tip přinášíme několik konkrétních vín ze Salonu vín 2019:

Rulandské bílé, Collection 1508, pozdní sběr 2017 ze Zámeckého vinařství Bzenec - Šampion a vítěz v kategorii bílých suchých a polosuchých vín.


Pálava, výběr z hroznů 2017 z vinařství Hanzel, s. r. o.
– vítěz v kategorii bílých polosladkých vín.


Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2017 z Vinařství U Kapličky, s. r. o.
– vítěz v kategorii bílých sladkých vín.


Rulandské modré rosé, výběr z hroznů 2017 z vinařství Štěpán Maňák
– vítěz v kategorii růžových vín a klaretů.


Rulandské modré, výběr z hroznů 2015 z vinařství Jiří Radocha
– vítěz v kategorii červená suchá a polosuchá vína.


Louis Girardot brut, jakostní šumivé víno s. o. 2013 ze společnosti BOHEMIA SEKT s. r. o.
– vítěz v kategorii jakostních šumivých vín.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína