Darujte someliérské vybavení

Víno, ať už v lahvi nebo jiném balení, má tekutou formu a dříve nebo později se vypije. Vinařská turistika je zase spíše aktivita pro potěchu ducha. Pokud ale dáváte přednost dárkům, které mají trvalejší hmatatelnou hodnotu, tak můžete sáhnout po someliérských potřebách.

Mezi naprosto základní vybavení jednoznačně patří vývrtka a sklenice.

Tím určitě uděláte radost každému milovníkovi vína. Nic nepodpoří kulturu pití vína víc, než když k tomu použijete správné vybavení.

Mezi naprosto základní vybavení jednoznačně patří vývrtka a sklenice. Bez těch se žádný milovník vína neobejde. Someliéři i vinaři používají dvoufázovou vývrtku a vědí proč. Korek snadno vyjmete díky pákovému mechanismu, který ve dvou krocích zátku snadno vytáhne, a to bez namáhavého páčení, tahání a hlavně bez rizika, že korek ještě v hrdle rozlomíme. Vhodné je pořídit vývrtku i se skládacím nožíkem, který si snadno poradí s odříznutím obalu, který chrání hrdlo lahve a korek. Kdo to myslí s vínem vážně, ale už takovou vývrtku má. Pokud náhodou ne, dávám tím prostor vám. Ale pozor – vývrtka je vysoce funkční pomůcka a přílišná kreativita v jejích tvarech je spíše na škodu.

Sklenic na víno existuje nepřeberné množství. Liší se tvary, materiálem, barvou nebo třeba zdobením. Vyznat se v nich a probrat se jimi není vůbec lehké. Obecně ale platí, že k podávání vína se hodí tenkostěnné sklenice z čirého nedekorovaného skla. Bílé víno si nejvíce vychutnáte, pokud zvolíte sklenici ve tvaru pootevřeného tulipánu o objemu 190–460 ml. Aroma a chuť červeného vína oceníte při volbě objemnější sklenice s co nejširší hladinou ve tvaru balonu o objemu 300–820 ml. Ideální sklenice na šumivé víno jsou tzv. flétny či píšťaly, které mají úzké a štíhlé tělo na vysoké noze. Že váš obdarovaný už tyto sklenice má? A má i ty speciální na růžové?

Nalévání do vinných sklenic na červené víno

Ke sklenicím se pak skvěle hodí různé barevné označovače a rozlišovače, které se umístí nejčastěji na nohu sklenice. Zabrání se tak pomíchání stejných sklenic při větší společnosti. Každý si jen musí pamatovat barvu a svou sklenici si hned pozná.

Jistým rozšířením pak jsou a větší míru profesionality dodávají pomůcky, jako je decanter, provzdušňovač, nálevka, vakuová pumpička nebo cooler. Pokud chcete podávat víno jako profesionál, vyzkoušejte podávání z decanteru nebo karafy na víno, která slouží k dekantaci, tedy k jakémusi nadechnutí se vína před samotným podáváním. Z toho důvodu služby decanteru oceníte zejména u starších, plných vín, tedy u nás převážně u červených odrůd. Decanter pomůže i pro případné oddělení vinného sedimentu. Díky mistrům sklářům si můžete vybírat z velkého množství stylových nádob, které tak slouží nejen pro svůj účel, ale zároveň fungují i jako ozdoba.

Jistým rozšířením pak jsou a větší míru profesionality dodávají pomůcky, jako je decanter, provzdušňovač, nálevka, vakuová pumpička nebo cooler.

Kvalitní víno si zaslouží servírování v optimálních podmínkách a právě k servírování byste měli používat provzdušňovač. Náležité provzdušnění vína, kterého ne vždy dosáhneme prostým nalitím do sklenice, je nezbytné k plnému rozvinutí chuti a barvy vína. Provzdušňovač má jeden otvor, kterým protéká víno, a dva průduchy, jimiž se k vínu při nalévání dostává vzduch.

Nálevka je vděčným pomocníkem, protože právě díky ní zůstane váš stůl nebo ubrus čistý bez kapek vína a zároveň pomůže víno prokysličit.

Když nevypijete celou lahev, nic se neděje i další den si víno totiž můžete vychutnat se stejnými chuťovými a aromatickými vlastnostmi. S uchováním vína pomůže vakuová pumpa, která odsaje vzduch z lahve, kde pak neprobíhá nežádoucí oxidace.

Pro zachování ideální teploty vína si pořiďte chladicí nádobu, tzv. cooler, která vám i v horkých letních dnech pomůže uchovat víno vychlazené, a tím i tak rovněž při pozdější konzumaci vína vynikne jeho aroma a chuť.

Zvláštní kapitolou jsou pak různé stojany na víno a vinotéky. Ke krátkodobému uchování dobře poslouží různé druhy stojanů na víno. Stojany na víno neslouží pouze k bezpečnému uložení lahví vína, ale plní také estetickou funkci, která díky nespočtu velikostí, tvarů a použitých materiálů zapadne do každého interiéru. Velmi moderní jsou také různé držáky na víno na stěnu, kam můžeme umístit většinou menší počet lahví, které fungují zároveň jako dekorace.

Pokud ale chcete skladovat víno delší dobu, pak jeho volné uložení v pokojové teplotě není dobrý nápad.

Pokud ale chcete skladovat víno delší dobu, pak jeho volné uložení v pokojové teplotě není dobrý nápad. Řešením do bytu nebo domu bez sklepa je speciální elektronická chladicí skříň – domácí vinotéka. Vinotéky se také liší kapacitou a dále pak různými technickými vymoženostmi. Některé mají různé zóny s rozdílnou teplotou od červených vín až po sekty, takže při vyjmutí vína z této skříně jej můžete přímo servírovat.

Kromě těchto pomůcek existuje mnoho dalšího vybavení, které už patří spíše mezi libůstky, ale velmi dobře poslouží, pokud hledáme inspiraci na dárek pro někoho, kdo už „všechno“ má. K dostání jsou třeba skleněné koštýře, které se krásně hodí jako dekorace na stěnu. Dále pak speciální utěrky, které slouží k dokonalému vyleštění sklenic před nalitím vína. Speciální teploměry zase pomohou určit správnou teplou vína. Různé estetické zátky pro změnu krátkodobě uchovají nedopitou lahev.

Opravdovou specialitkou na závěr je pak šavle na tzv. sabráž (sabrage), pomocí které odsekneme hrdlo lahve sektu nebo šumivého vína, a zajistíme tak aktérovi zasloužený obdiv diváků.

Nepřeberné množství someliérských potřeb se značkou Vína z Moravy, vína z Čech pak nabízí e-shop Národního vinařského centra. Zde si můžete zakoupit např. kalendář s odrůdami révy vinné, trička a zástěry s logem Vína z Moravy, vína z Čech nebo třeba skleničky na víno s logem Salonu vín.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína