Brusinková paštika s hruškami

Paštika se na party nikdy dlouho nezdrží. Přímo magicky ji to táhne k vínu, zatímco ostatní pohoštění trpělivě čeká na svůj okamžik. Příprava domácí paštiky je velmi snadná a rozhodně se vyplatí, protože přesně víte, co jste do ní dali. Pokud ji nechcete péct, nechte ji ztuhnout ve formě v lednici. Dno formy vyložte plátky hrušek a zakápněte je vínem.

4–6 porcí

Příprava: 1½ hodiny

1 hrst sušených brusinek

150 ml suchého červeného vína

500 g drůbežích jater

100 g hřbetního sádla vcelku, špeku nebo slaniny

2 větší šalotky

2 stroužky česneku

2 kuličky nového koření

1 hřebíček

2 snítky tymiánu

2 snítky rozmarýnu

špetka strouhaného muškátového oříšku

1 hrst vyloupaných pistácií + na posypání

100 ml smetany ke šlehání

2 tvrdší hrušky

špetka mleté skořice

4 lžíce másla

6 plátků slaniny

sůl a čerstvě mletý pepř

chléb k podávání

Brusinky namočte do 50 ml vína. Játra očistěte a odblaňte. Sádlo, špek či slaninu nakrájejte na kostičky. Šalotky a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.

V pánvi rozehřejte sádlo, špek či slaninu a jakmile se vypeče tuk, vsypte šalotku, česnek, nové koření, hřebíček a bylinky, opékejte 2 minuty na středním stupni, přidejte játra a orestujte je ze všech stran. Vlijte zbylé víno, osolte, opepřete, vmíchejte muškátový oříšek, zakryjte pokličkou a opékejte zhruba 10 minut doměkka. Játra rozmačkávejte měchačkou. Přidejte brusinky i s vínem a pistácie, opékejte 1 minutu, zalijte smetanou a odstavte.

Hrušky rozpulte, vykrojte jádřinec a nakrájejte je na 3mm plátky. Prosypte je skořicí a promíchejte. Máslo rozehřejte. Formu na paštiku (vyšší koláčovou nebo na biskupský chlebíček) vymažte rozpuštěným máslem. Na dno vyskládejte polovinu hrušek, pomašlujte je máslem, zakryjte zbylými plátky hrušek a přelijte je zbylým máslem. Poklaďte je plátky slaniny, aby se lehce překrývaly.

Troubu předehřejte na 180 °C. Z jatýrek vyjměte koření a rozmixujte směs nahrubo či najemno podle chuti (dobře to jde tyčovým mixérem nebo v mixéru na smoothie). Přesuňte do formy na hrušky se slaninou a upečte v předehřáté troubě 30 minut. Upečenou paštiku vyklopte a nechte zchladnout. Posypte ji nasekanými pistáciemi.

Vhodné víno:

Svěží ovocná bílá vína (pozdní sběr nebo kabinentní – Neuburské, Rulandské bílé) či sladší výběry (výběr z hroznů, výběr z bobulí – Chardonnay, Rulandské šedé), případně polosuchá růžová vína. Milujete-li červené, dejte si své oblíbené.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína