Kaštanový krém

Kaštany mají lehce oříškovou chuť a moučnou texturu, pokrmu dodají hřejivost a sytost. Nahradí brambory i ořechy, v této krémové polévce vynikne jejich hedvábná textura a skvěle se snoubí s pikantním řapíkatým celerem i plným červeným vínem. Ještě za první republiky se hojně používaly i v českých nádivkách a dezertech, dnes je objevujeme znovu. V zimě koupíte neloupané, celoročně seženete loupané předvařené, zpravidla mražené, čímž si přípravu polévky výrazně zjednodušíte i zkrátíte o 45 minut.

4 porce

Příprava: 1 ½ hodina

400 g jedlých kaštanů

1 stroužek česneku

1 řapík celeru

1 l zeleninového vývaru

3 lžíce másla

1 bobkový list

2 lžíce lístků šalvěje

100 ml suchého červeného vína

špetka strouhaného muškátového oříšku

125 ml smetany na vaření

pár kapek dýňového, nebo lanýžového oleje podle chuti

4 plátky slaniny podle chuti 

1 citron k podávání

sůl a čerstvě mletý pepř

Kaštany oloupejte. Každý nařízněte z jedné strany a odloupněte tenký proužek kůry. Vložte je do hrnce, zalijte studenou vodou, aby byly ponořené a rychle zahřejte k varu. Povařte je 1 minutu a odstavte. Opatrně vylovte vždy jeden kaštan z horké vody, a ještě horký ho oloupejte – je třeba odstranit vnější i vnitřní (hořkou) slupku.

Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, celer nakrájejte na plátky. Vývar ohřejte. V hrnci rozehřejte máslo, vsypte česnek a celer a na středním stupni je 2 minuty opékejte. Přidejte bobkový list a většinu šalvějových lístků, vsypte kaštany a restujte je 1 minutu. Přilijte víno, povařte 2 minuty, zalijte horkým vývarem a vařte zhruba 30 minut doměkka. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vyjměte bobkový list, šalvěj a pár kaštanů na ozdobu a polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Vlijte smetanu a povařte 2 minuty.

Polévku podávejte ozdobenou odloženými kaštany a šalvějovými lístky, zakápnutou dýňovým či lanýžovým olejem nebo posypanou opraženou slaninou. Podle chuti přidejte plátek citronu.

Vhodné víno:

Plnější, vyzrálejší bílá vína odrůd Chardonnay, Rulandské šedé, nebo růžová (mohou být i polosuchá, byť sušší bude lepší) odrůd Rulandské modré či Svatovavřinecké.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína