Svatomartinská vína ročníku 2019 budou skvělá!

V úterý 22. října absolvovala odborná porota ve Valticích první kolo hodnocení vín usilujících o možnost používat letos známku Svatomartinské. Při hodnocení uspělo 90 % přihlášených vín. Vysoké procento úspěšných vín napovídá, že Svatomartinská vína ročníku 2019 budou velmi kvalitní. Podle předběžných odhadů na trh letos zamíří přes 2 200 000 lahví těchto vín.

I přes zvýšené nároky na kvalitu (změna min. požadovaného počtu bodů ze 78 na 80 bodů ze 100), požadavky v prvním kole splnilo 294 vín ze 328 přihlášených. Přesný počet letošních Svatomartinských vín a úspěšných vinařství ale budeme znát až po 30. 10., kdy proběhne druhé kolo hodnocení.

Přestože hodnocení ještě není u konce, lze již nyní říct, že na letošní Svatomartinská vína se mohou zákazníci těšit. Kvalita vín bude vysoká, hrozny pro Svatomartinská vína vinaři sklízeli už v první polovině září, a měli tak dostatek času víno dobře a včas připravit na hodnocení.

„V letošním roce lze říci obecně, že Svatomartinská vína budou velmi svěží, ovocitá, lehká. Bude to typická ukázka mladých vín, jak by měla vypadat. Bílá vína jsou ovocitá s tóny broskví a tropického ovoce, růžová budou mít tóny po višních, drobném bobulovém ovoci se smetanovo jogurtovou dochutí. Červená vína budou šťavnatá, hravá, příjemně ovocitá po trnkách a višních,“ přibližuje první dojmy z letošních vín Ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra, který hodnocení zajišťoval.

Letos poprvé netradičně se budou moci prodávat Svatomartinská vína ročníku 2019 už v pátek 8. listopadu. Vinařský fond tak vyhověl zejména přání vinařů, obchodníků, vinárníků a restauratérů, ale i žádosti samotných zákazníků. Hlavní oslavy svátku svatého Martina budou ale samozřejmě i nadále probíhat 11. 11. na desítkách míst celé republiky.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již popatnácté organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Svatomartinská vína jsou tak označena na etiketě známým symbolem sv. Martina na koni.

Soubory ke stažení

docx, 201493

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína