Místo vinařů sklízí na Moravě hrozny špačci. Nepomáhají už ani děla

Ve vinohradech zbývá ještě cca 25 % nesklizených hroznů. Jde o ty nejkvalitnější hrozny, u kterých vinaři využívají posledních slunečných dní roku a nechávají je maximálně dozrát. Právě tyto hrozny mají často vyčleněné na svá nejlepší a z hlediska příjmů vinařství nejdůležitější vína.

S tím, jak s probíhající sklizní postupně ve vinicích ubývá hroznů, koncentrují se hejna špačků na tyto poslední nesklizené ostrovy, na které nalétávají v hejnech čítajících tisíce a místy i desetitisíce ptáků. Škody způsobují obrovské. Místy u konkrétních vinařů jde až o 100% ztráty té nejkvalitnější suroviny.

Náhrady za ztráty způsobené špačky stát vinařům nijak nekompenzuje, přitom ale nechává vinařům jen velmi omezené možnosti obrany. Proti škodám způsobeným špačky se nelze ani pojistit. V letošním roce jsou však útoky ptáků tak intenzivní, že tradiční plašicí postupy selhávají.

Plynová děla, která obvykle svým hlukem hejna spolehlivě odhánějí, letos roce selhávají. Špačci je začínají zcela ignorovat a na úrodě se nerušeně pasou dál. Vinaři jsou tak odkázání na omezené možnosti odstřelu, což je velmi nákladné, vyžaduje to permanentní přítomnost střelců ve vinicích, ale hlavně nelze využít za každých podmínek a ve všech vinicích.

Vinařům tak často nezbývá než se jen bezbranně dívat, jak mizí jejich celoroční práce.

Soubory ke stažení

docx, 68778

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína