Recept – Krůtí steak v ořechovo-medové krustě s cuketovo-sýrovými plackami

Bílá vína se obecně velmi hodí k drůbeži. Výbornou volbou je pak určitě šťavnatá krůta. Vyzkoušejte tedy náš recept krůtí steak v ořechovo-medové krustě a k tomu si dejte moravské nebo české bílé víno. Uvidíte, že to nebude mít chybu.

Ingredience
  • 800 g krůtích prsou
  • 800 g cukety
  • 3 cibule
  • 1 česnek
  • 100 g vlašských jader
  • 1 vejce
  • 200 g sýru Gouda
  • 4 lžičky medu
  • 2 dcl bílého aromatického vína
  • hladká mouka
  • šafrán
  • toskánské bylinky
  • olej

Krůtí prsa odblaníme a nakrájíme na silnější plátky, nenaklepáváme. Naložíme je nejméně na 4 hodiny do toskánských bylinek a oleje. Cuketu zbavíme jader, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Velmi důkladně slijeme vodu, znovu vymačkáme těsto a ještě jednou slijeme. Přidáme 3 cibule nakrájené najemno a rozdrcenou paličku česneku. Směs ochutíme a bohatě okořeníme šafránem. Rozklepneme 1 vejce a přidáme sýr nastrouhaný na jemném struhadle. Důkladně vše promícháme a dle potřeby zahustíme hladkou moukou. Plech pokryjeme pečicím papírem a na něj tvarujeme placičky. Povrch placiček postříkáme olivovým olejem z rozprašovače. Pečeme je asi 60 minut při 160 °C, dozlatova. Jádra z vlašských ořechů jemně nasekáme, steaky v nich obalíme z obou stran. Silou vtlačíme ořechy do masa, můžeme si pomoci i fólií, kterou steaky překryjeme a válečkem na nudle, kterým vše převálcujeme. Zprudka krátce steaky opečeme z obou stran, ztlumíme výkon sporáku, zalijeme je medem (vždy jedna kávová lžička na steak), opět je krátce opečeme z obou stran tak, aby steaky dostaly zlatou barvu, nesmí se však připálit ořechy – zhořkly by. Do pánve nalijeme bílé aromatické víno tak, aby byly steaky ponořené. Přiklopíme pokličkou a necháme asi 6 minut dusit. V závěru s odklopenou pokličkou zredukujeme šťávu asi na polovinu.

Doporučení k vínu

Vyzkoušejte k tomu široké a kulaté Rulandské šedé (Pinot gris) s chutí oříšků a bylinek. Spojení krůty a Rulandského je opravdu senzační.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína