Bílá vína a gastronomie

Provedeme vás základním kombinováním sýrů a úprav jídla s devíti našimi nejrozšířenějšími a nejoblíbenějšími odrůdami bílých vín.

Vychutnejte si s námi odrůdy Müller Thurgau, Pálava, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Tramín červený, Veltlínské zelené a Chardonnay.

Veltlínské zelené

Barva vína je obvykle méně výrazná, zelenkavě zlatavá s jiskrnými odlesky. Vůně vína má tóny, které mohou připomínat pepř, kořenitost, lehkou mineralitu, ovšem také ovocné tóny nebo tóny, které připomínají posekanou trávu. Chuť vína je šťavnatá, svěží, s výraznou kyselinkou, příjemnou kořenitostí a lehkou stopou hořkých mandlí v dochuti.

Doporučené pokrmy:

  • Veltlínské zelené je svým charakterem vhodné pro každodenní pití a běžné stolování. Je to víno, které skvěle doplní studené lehké předkrmy, zeleninové saláty, pstruha na másle nebo smažený telecí řízek. Skvěle také hasí žízeň, třeba i formou vinného střiku.
Ryzlink rýnský

Mladé ryzlinky se vyznačují světle zelenkavě žlutou barvou. Starší, nazrálejší vína dosahují barvy zlatožluté, někdy až jantarové. Vůně vína se liší v závislosti na ročníku, vyzrálosti a terroiru. U mladších vín se výrazněji projevuje ovocná složka – broskve, meruňky nebo citrusové plody. U starších vín se potom objevují krásné květnaté tóny přecházející do medovosti a petrolejovosti. Chuť vína bývá plná, osvěžující s pikantní kyselinkou, která ho předurčuje k dlouhodobému zrání.

Doporučené pokrmy:

  • Ryzlink rýnský patří k nejuniverzálnějším gastronomickým vínům. Skvěle se hodí k lehkým úpravám ryb, drůbeže, stejně skvěle také doplňuje tučnější masité pokrmy. Směle jej také můžete servírovat k asijské kuchyni.
Ryzlink vlašský

Barva vína je světle zelenkavě žlutá až žlutá. Vůně vína nese tóny angreštu, tropického ovoce, červeného rybízu, ořechů nebo lučního kvítí. Chuť vína je šťavnatá, svěží, podpořená vynikající kyselinkou, která předurčuje tato vína k dalšímu zrání. Ve vínech z dobře vyzrálých hroznů můžeme nalézt také medové tóny nebo tóny hrozinek.

Doporučené pokrmy:

  • Suchý, svěží, dobře vychlazený Ryzlink vlašský může sloužit jako vynikající aperitiv. Dobře se hodí ke studeným předkrmům, k zabijačkovým specialitám nebo k salátům a uzeným rybám. Vína s lehkým zbytkovým cukrem skvěle doplní zeleninové polévky, teriny, paštiky anebo také sýry s ušlechtilou plísní.
Müller Thurgau

Barva vína této odrůdy bývá obvykle méně výrazná, zelenkavě žlutá s jiskrnými odlesky. Vůně vína je aromatická, kořenitá, s lehkými muškátovými a příjemnými ovocnými tóny grepu či broskve. Chuť vína je svěží, středně plná, harmonická, šťavnatá a vybízející k dalšímu napití.

Doporučené pokrmy:

  • Ideální je k lehkým salátům a pečeným rybám. Velmi dobře se hodí také k tvrdým a polotvrdým sýrům nebo čerstvým tvarohovým sýrům.
Rulandské šedé

Barva vína této odrůdy je zlatožlutá. Vůně vína je nasládlá s jemným pomerančem. Chuť vína je velmi plná, obvykle s vyšším obsahem glycerolu i alkoholu, harmonická, vláčná s utlumeným působením kyselin a s dlouho trvající dochutí.

Doporučené pokrmy:

  • Díky svému charakteru se vína této odrůdy velmi dobře hodí ke studeným předkrmům, rybám, drůbeži, mořským plodům. Vynikající jsou také se smetanovými omáčkami, vepřovou panenkou nebo také s majonézovými saláty.
Rulandské bílé

Barva vína této odrůdy je zelenožlutá. Vůně vína je jemná a květinová, ve zralém víně se objevuje vůně hrušek, chlebové kůrky i lískových oříšků. Chuť vína je plná, elegantní, nepostrádá nikdy kyseliny a má dlouhou dochuť.

Doporučené pokrmy:

  • Rulandské bílé je relativně univerzální víno. Hodí se takřka k jakémukoliv masu, pečené drůbeži, pečenému vepřovému nebo telecímu. Vynikající je ke sladkovodním rybám, např. candátu na másle. Skvěle se také hodí ke krémovým polévkám nebo tvrdým sýrům.
Sauvignon

Barva vína této odrůdy je zelenožlutá. Vůně vína je primární. U mladých vín z méně příznivých ročníků to je kopřiva, travnatost až papriková nezralost. U vín z dobře vyzrálých hroznů jsou vůně černorybízové, angreštové a směs citronů s kiwi. Chuť vína je plná a při lahvové zralosti velmi plná, mnohdy s minerální příchutí. Vjem trvá dlouho.

Doporučené pokrmy:

  • Aromaticky výrazná a suchá vína Sauvignonu jsou vhodná jako vína aperitivní nebo ke studeným předkrmům. Hodí se i ke chřestu a kozím sýrům. Plnější a zralá vína ke kořeněným jídlům, k těstovinám s gorgonzolou nebo rybí omáčkou, k vařené šunce a k bílým masům se smetanovými omáčkami.
Tramín červený

Barva vína této odrůdy je zlatavě žlutá s výraznými odlesky. Vůně vína je výrazná, bohatá a kořenitá. Chuť vína obsahuje tóny čajové růže, exotického nebo tropického ovoce, meruněk, medu či stopy sladkého koření.

Doporučené pokrmy:

  • Sušší vína tramínu se skvěle hodí k uzeným nebo grilovaným rybám s bylinkami či k pečenému masu. Sladší tramíny se velmi dobře hodí k ovocným salátům, k dezertům nebo také k sýrům s ušlechtilou modrou plísní. Díky svému charakteru také výborně doplní různé paštiky z husích jater, terinky. Vynikající jsou také k indické nebo asijské kuchyni, jako jsou různá kari nebo sushi.
Pálava

Barva vína bývá obvykle zlatavě žlutá. Vůně vína obsahuje dominantně tóny jednoho z rodičů – Tramínu červeného – růže, koření, exotické ovoce a výrazné květinové tóny třeba po vanilce. Chuť vína je krásně aromatická, svěží a příjemně dlouhá.

Doporučené pokrmy:

  • Suchá Pálava se skvěle snoubí s kořenitějšími a pikantnějšími úpravami bílých mas a ryb. Sladší verze Pálavy pak skvěle ladí s ušlechtilými sýry s modrou plísní nebo s ovocnými dezerty.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína