Vinobraní – největší vinařský svátek

Pokud hledáte měsíc v roce, který je vínu nejvíce nakloněný, tak je to jednoznačně září. A vinobraní jako nejoblíbenější vinařský svátek je toho příčinou. Víno a burčák tečou proudem, všude se zpívá, tancuje, podávají se nejrůznější dobroty a panuje dobrá nálada doslova od rána do rána. Příležitostí je každoročně nespočet, stačí si jen vybrat.

Vinobraní se konají takřka v každé vinařské obci a vesnici. Každé vinobraní je trochu jiné a něčím zvláštní. Nenajdete je jen na Moravě, ale i ve vinařských Čechách. Navštívit můžete akce, kde se potkáte s desetitisíci dalšími návštěvníky a takovému počtu odpovídá i program na pódiích a množství vína a burčáku, ale stejně tak můžete zavítat do menší obce, kde si vinobraní dělají místní vinaři hlavně pro sebe.

Nejznámější vinobraní jsou Pálavské vinobraní v Mikulově a Historické ve Znojmě. Jedná se zároveň o největší a nejnavštěvovanější vinobraní v republice. Nejčastěji se konají dva víkendy po sobě, takže opravdoví fajnšmekři a velcí milovníci vína zvládnou v jeden rok navštívit obě tyto proslulé vinařské slavnosti. Obě vinobraní jsou specifická a mají něco zvláštního. V prvé řadě je to samozřejmě víno, které se liší vinařskou podoblastí. Na obou akcích ale nechybí ani bohatý kulturní program. Vystupují zde známé tuzemské hudební skupiny, městem prochází historické průvody a konají se rytířské turnaje, hraje se divadlo, na náměstích probíhají různé trhy a mnohá další lákadla, která vám zpříjemní strávené chvíle a zaručí, že na tento svátek jen tak nezapomenete. Nechybí ale samozřejmě ani dobré jídlo, které si s vínem výborně rozumí.

Pokud ale dáváte přednost menšímu vinobraní, kde není tolik lidí a vše je klidnější, máte i tak mnoho možností kam vyrazit. Určitě stojí za to jet na vinobraní do Velkých Pavlovic i Bílovic, do Valtic nebo do krásné Lednice. Alespoň skromnou oslavu vinobraní však pořádá prakticky každá vinařská obec, a tak si to vaše můžete vybrat i podle svého oblíbeného vinaře a jeho domovské obce.

Vinobraní zdaleka nejsou jen výsadou Moravy. Tradice vína a vínařství patří po staletí i k Čechám. Největším je jednoznačně Mělnické vinobraní, které může směle konkurovat i těm tradičním moravským. Za návštěvu také určitě stojí vinobraní na Karlštejně, které patří sice mezi menší, ale rozhodně ne chudší ani na víno, ani na kulturní program. A pokud se vám to stále zdá daleko, tak můžete zůstat v Praze a stejně se o vinobraní neochudíte. Koná se dokonce hned na několika místech, takže máte opět na vybranou. Ať už si vyberete vinobraní v Troji, na Grébovce nebo třeba v Edenu, určitě neuděláte chybu.

Pokud vás jednou zláká kouzlo této nádherné vinařské slavnosti, určitě nezůstanete u návštěvy pouze jedné akce a časem zkusíte několik dalších.

Kdy a kam tedy na vinobraní?
6. – 9. 9. 2019 – Pálavské vinobraní;
6. 9. 2019 – Vinobraní v Edenu Praha;
7. 9. 2019 – Hornobojanovské vinobraní;
7. 9. 2019 – Roudnické vinobraní;
13. – 15. 9. 2019 – Znojemské historické vinobraní;
13. – 14. 9. 2019 – Velkopavlovické vinobraní;
14. 9. 2019 – Trojské vinobraní;
14. 9. 2019 – Strážnické vinobraní;
20. – 22. 9. 2019 – Mělnické vinobraní;
28. 9. – 29. 9. 2019 – XXIII. Karlštejnské vinobraní.

Více vinobraní najdete zde: https://www.wineofczechrepublic.cz/akce-a-novinky/kalendar-akci.html.

Veškeré užitečné informace, které byste mohli potřebovat, než vyrazíte na vinobraní, najdete zde: http://www.wineofczechrepublic.cz.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína