Jak vznikají růžová vína a klarety

Rosé včetně klaretu je zřejmě jediný známý druh vína, který se vyznačuje tak širokou paletou barevných odstínů. Od čiré přes růžové a měděné tóny až po světle červenou.

Autor: Mojelahve.cz

Výsledná barva záleží na vybrané odrůdě a technologii zpracování vinných hroznů. Podle obsahu cukru se vyrábí v kategoriích suché, polosuché, polosladké i sladké.

V buketu růžových vín rozpoznáme různé druhy ovoce, například jahody nebo meruňky, maliny, ostružiny, černý bez, broskve, citrusové plody, černý a červený rybíz, ale třeba i třešňový kompot, višně či vodní meloun a někdy i hutnější aromata marmelády. Nechybí ani tóny smetanové či jogurtové, které jsou často k nalezení zejména v růžových vínech z Moravy a Čech.

Rosé bývá zpravidla nejvhodnější konzumovat mladá, nejdéle dva roky po sklizni. Jak tomu bývá ve světě vína obvyklé, i u rosé existují výjimky potvrzující pravidlo. Zejména v posledních letech se prosazují také vážnější rosé, která delší archivace nepoškozuje, ba naopak může být ku prospěchu. Taková vína jsou prakticky vždy suchá, nezřídka obohacená ležením v dřevěných sudech.

Různé odrůdy hroznů, jejich vyzrálost a také technologie zpracování propůjčují výsledným vínům odlišné vlastnosti. Podrobněji o výrobě rosé vín, ale také o tom, jak vůbec tato vína původně vypadala, se dočtete v článku Óda na růžovou – růžové víno a klaret a jejich výroba a historie, který vyšel na portálu MojeLahve.cz. Dozvíte se také, jak se liší chápání pojmů klaret/claret u nás a ve světě.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína