Svatomartinské ročníku 2019 ochutnáme už v pátek 8. listopadu a bude kvalitnější

Vinařský fond, majitel ochranné známky Svatomartinské, rozhodl pro letošní rok o dvou změnách v jejím používání:

Pro možnost používat známku Svatomartinské budou muset vína ročníku 2019 získat při hodnocení min. 80 bodů (78 do roku 2018).

Prodávat a ochutnávat Svatomartinská vína ročníku 2019 bude možné už od pátku 8. listopadu.

Vinařský fond se těmito změnami rozhodl vyjít vstříc přáním vinařů, obchodníkům, vinárníkům a restauratérům, kteří usilovali o možnost prodávat Svatomartinská vína už během víkendu, který předchází svátku sv. Martina 11. 11. Změny však ocení zejména spotřebitelé.

„Datum 11. 11. letos připadá na pondělí, lze proto předpokládat, že svatomartinské hody a další slavnosti proběhnou už o víkendu 8. – 10. 11. Díky změně podmínek tak bude možné Svatomartinská vína podávat i na těchto akcích, a to jak u vinařů a ve vinařských obcích, tak i v obchodní síti a gastronomických zařízeních,“ vysvětloval hlavní důvod úpravy podmínek Ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který ochrannou známu Svatomartinské vlastní a každoročně ji propůjčuje vinařům.

Největší Svatomartinský košt letos proběhne tradičně 11. 11. od 11 hodin v Brně na náměstí Svobody a svá vína zde bude prezentovat 100 vinařů z Moravy i Čech.

Další změnou je zvýšení důrazu na kvalitu Svatomartinských vín. Cílem opatření je, aby značka představovala spolehlivou záruku vín s nadprůměrnou kvalitou. „Ještě v loňském roce získala možnost používat známku Svatomartinské pouze vína, která dosáhla v hodnocení více než 78 bodů. Letos se tato kvalitativní úroveň zvýší na 80 bodů,“ komentoval druhou změnu v podmínkách poskytování licence Ing. Machovec a dodal: „Všechna ostatní pravidla, tedy stanovené odrůdy Svatomartinských vín a jejich senzorické vlastnosti zůstávají beze změn. Zákazníci se tak mohou těšit na vína, na jaká jsou zvyklí a která si oblíbili, jen pod značkou Svatomartinské narazí letos na vína kvalitnější.“

S ohledem na změny klimatických podmínek, dřívější sklizeň, prodloužení času na přípravu Svatomartinského vína a zkušenosti, profesní úroveň a technologické vybavení vinařů předpokládá Vinařský fond bezproblémové a včasné dokončení výroby Svatomartinských vín ročníku 2019 i splnění vyšších kvalitativních nároků.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již popatnácté organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem, Svatomartinská vína jsou tak označena na etiketě známým symbolem Martina na koni.

Více o moravských a českých vínech: www.wineofczechrepublic.cz

 

Soubory ke stažení

docx, 63722

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína