Vinařův rok

Otevřená láhev vína je jen zlatým hřebem celoroční, ale často i několikaleté práce vinaře. Ta navenek působí velmi romanticky a zábavně, ale ve skutečnosti je to ze všeho nejvíc pěkná dřina. To je ale dobře, protože kdyby to bylo jednoduché, vinařem by se stal kdekdo, a víno by tak ztratilo své kouzlo. A co tedy vlastně ti vinaři celé roky dělají?

Leden a únor

Ačkoliv je zima pro vinaře obdobím většího klidu, neznamená to, že by neměli takzvaně do čeho píchnout. Toto období vinaři využívají ke kontrole a úpravě vinic, jako je třeba oprava stojek a vodicích drátů révy. Důležité je také vinohrady ostříhat (zimní řez), aby réva neprodukovala zbytečně moc hroznů na úkor kvality.

Duben a květen

V průběhu jara čeká na vinaře milá povinnost, a to procházet pravidelně vinohrady a hledat a hlídat první pupeny, které vyraší na révě. Je také nejvyšší čas provést první postřik proti plísním a chorobám, dále pak vysadit nové vinohrady, popř. podsazovat chybějící hlavy. Jakmile réva vyraší, mohou ji ohrozit ranní mrazy, a tak se řada vinařů snaží své vinohrady ochránit rozděláváním ohňů nebo použitím speciálních hořáků či svící.

Plno práce je ale i ve sklepech, kde se finalizuje loňské víno, lahvuje se, lepí se etikety, tzv. viněty, a zahájením prodeje se začíná také trochu vydělávat.

Červen a červenec

Léto je ve znamení zelených prací. Pěstitelé pravidelně zbavují vinohrady přebytečných listů, které hroznům stíní, nebo odčerpávají cenné živiny. Důležité je také vinohrad pravidelně stříkat, odstraňovat zálistky, osečkovat rostliny a mulčovat trávu mezi řádky.

Většina vinařů tuto dobu využívá k úklidu ve sklepě, popř. ve výrobně a kontrole a doplnění veškerého vybavení (nakoupení lahví, zátek, tisknutí etiket apod.).

Srpen a září

Nastává období nejdůležitější práce ve vinici, a tou je sběr hroznů. Vinaři kontrolují zralost hroznů, jejich zdravotní stav a vyhlížejí správnou dobu sběru. Následují hned hlavní práce ve sklepě – odstopkování, lisování, kvašení, dokvášení, kontrola kvality a průběhu kvašení atd. Vše vyvrcholí největším vinařským svátkem – vinobraním, u kterého nesmí chybět burčák (částečně zkvašený mošt z révy vinné).

Košt 2017Listopad

Listopad se již tradičně nese ve znamení Svatomartinských a mladých vín, tedy prvních vín aktuálního ročníku, která získávají stále na větší oblibě a poptávka po nich je veliká. Poté už se pomalu, ale jistě začínají vinaři připravovat na nový rok a všechno začne nanovo.

Tento přehled nemá ambici popsat všechny možné vinařské práce. Chtěli jsme jen v jednoduchosti ukázat, že tam, kde v průběhu roku ostatní zemědělci se svou prací končí, u vinařů teprve začíná druhá směna. A když vinař svůj rok pomyslně ukončí, už mu začíná nový. Klíčovou prací je ale víno prodat, protože jen prodané víno přináší odměnu za celoroční práci. Na nás pak zbývá „jen“ si víno koupit a užít si jej při vědomí celého jeho příběhu.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína