Jak nakupovat víno na internetu

Vína ročníku 2019, ale i ta starší jsou už připravená k prodeji a vinaři by je rádi svým zákazníkům a všem milovníkům vína představili. Prostřednictvím restaurací, vináren, sklepů a nejrůznějších vinařských akcí to ale ještě nějaký čas nebude možné.

Zůstává zde ale možnost nákupu přes internet.

Zůstává zde ale možnost nákupu přes internet. U takového nákupu vždy rozhoduje pohodlí zákazníka. Základem je samozřejmě přehlednost e-shopu, přívětivá grafika, dostatečný výběr a obsah informací. Důležité jsou ale i různé nástroje, které výběr usnadňují. U vína to pak platí dvojnásob.

Filtrování

Pokud obchod nabízí výběr z většího množství vína, nejlepší jsou různé filtry vyhledávání. Prvotní je samozřejmě rozdělení na bílé, červené a růžové víno, dále pak na tiché nebo perlivé a často dle zbytkového cukru na sušší a sladší. Užitečné je ale třeba filtrování podle odrůd, vinařské oblasti a podoblasti nebo ročníku. Tato specifická filtrování dávají zákazníkovi možnost srovnání vín stejného charakteru a volby pro něj toho nejlepšího.

Popis vína

Samozřejmostí je u každého vína základní popis a analytické hodnoty jako zbytkový cukr, obsah alkoholu nebo obsah kyseliny a náhled vína na fotce.

Rozumné náklady na dopravu a ochrana před rozbitím

Víno samo o sobě není lehké, a když se k němu přidá váha lahve, kilogramy rychle naskakují a s nimi náklady na dopravu. Při menších objednávkách levného vína mohou být vyšší, ale už při objednávání dražších vín v množství větším než 6 lahví, tedy 1 karton, vinaři často tyto náklady berou na sebe a nabízejí dopravu zdarma. Výjimkou nebývají ani bonusové programy pro stálé zákazníky, které kromě úspory za dopravu nabízí i zajímavé slevy.

Víno samo o sobě není lehké, a když se k němu přidá váha lahve, kilogramy rychle naskakují a s nimi náklady na dopravu.

Víno ve skleněné lahvi je přece jenom křehké a vyvstává oprávněná otázka, jestli objednané víno dorazí v pořádku a cestou se nerozbije. Ani toho se už v dnešní době není třeba bát. Většina internetových obchodů dává při posílání vína přednost před Českou poštou různým přepravním společnostem a kurýrům. Tito přepravci mají s doručováním vína už zkušenosti, a proto tedy nehrozí jejich rozbití špatnou manipulací. Existují také spolehlivé obaly na různé množství vína, od klasického kartonu na 6 lahví přes obaly na jednu nebo dvě lahve, které obsah ochrání. Kromě ochranného obalu a profesionality přepravců je také samozřejmostí pojištění zásilky.

Brzy se snad situace vrátí do normálu, nebo dojde alespoň k uvolnění a bude zase možné navštěvovat vinařské akce a jezdit na Moravu nebo do vinařských Čech za oblíbenými vinaři do sklepa. Objednávání vína přes internet ale už na stálo zůstane běžným nákupním chováním.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína