Vinotéky zůstávají nadále otevřené

Řada konzumentů vín, ale často i vinařů v současných omezeních prodeje tápe. Zásadní pro prodej vína ve vinotékách je, že víno je podle zákona považováno za potravinu, tedy je nadále možný i jeho prodej prostřednictvím vinoték. Ty tak mohou být otevřené. Pokud vám docházejí zásoby moravského nebo českého vína, můžete tedy vyrazit do své oblíbené vinotéky.

Pokud je tedy v okolí vaše oblíbená vinotéka otevřená, nebojte se do ní zajít si pro moravské nebo české víno.

Na základě stanoviska Ministerstva zemědělství jsou vinotéky, kde je víno pouze prodáváno, resp. uváděno na trh balené v obalu pro spotřebitele (lahve a bag in boxy), považovány za maloobchodní prodej. A proto se zákaz přítomnosti veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb dle usnesení vlády České republiky na vinotéky nevztahuje.

Podstatné zde je ono ustanovení „prodáváno, resp. uváděno na trh balené v obalu pro spotřebitele“. V jednoduchosti to znamená, že vinotéky mohou víno prodávat i nadále bez omezení, ale nemohou jej svým zákazníkům nalévat ke konzumaci v místě prodeje. Vinotéky, které částí svého provozu fungují spíše jako vinárny, proto musí prodej vína upravit a jeho nalévání zákazníkům ke konzumaci na místě zrušit. Pak už jim nic nebrání v dalším provozu.

Bohužel mnoho lidí o tomto neví, a tak i otevřené vinotéky zaznamenaly pokles počtu zákazníků. Milovníci často totiž předpokládají, že vinotéka bude zavřená a víno si opatří jinak, nebo se jej vzdají. To ale není vůbec nutné. Pokud je tedy v okolí vaše oblíbená vinotéka otevřená, nebojte se do ní zajít si pro moravské nebo české víno. Jeho koupí také podpoříte naše vinaře.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína