SONBERK, a.s.

Absolutní šampion Vinařství roku 2020 a vítěz kategorie střední vinařství (produkce 50.001 – 250.000 l/rok).

Vinařská podoblast: Mikulovská

Sonberk logo

Jestli se není co divit, že na některém z kopců pod Pálavou roste vinná réva, pak jsou to právě ta místa, kde leží sonberské vinohrady. V okolí dnešního vinařství Sonberk se vinná réva pěstovala už ve 13. století a zdejší vína si vydobyla věhlas i stovky kilometrů daleko. Z roku 1522 existuje dokonce ve starých listinách zmínka, že si víno odsud přeje na svůj stůl sám český král a moravský markrabě Ludvík Jagellonský.

Na tyto pevné historické základy navázalo roku 2003 nově založené vinařství Sonberk, které se brzy etablovalo jako jedno z nejlepších v republice. Z rukou vinohradníka Romana Slouka a sklepmistra Oldřicha Drápala mladšího ročně vzejde asi 130 tisíc lahví vín. Sprašové podloží, které dobře zadržuje nezbytné množství vody a jižní orientace vinohradu na vrchu Slunečná, přeje hlavně Ryzlinku rýnskému, Pálavě a Merlotu, které jsou aktuálně nejoblíbenějšími odrůdami mezi zákazníky i na českých a mezinárodních soutěžích. V minulosti dostala sonberská vína ocenění nejlepší bílé víno střední a východní Evropy na nejprestižnější vinařské soutěží světa, Decanter World Wine Awards, a to konkrétně za Ryzlink rýnský. Ještě víc Sonberk proslavila moravská odrůda Pálava, která byla na stejné soutěži v roce 2017 vyhlášena nejlepším suchým aromatickým vínem, posledním úspěchem na Decanteru byla v roce 2020 platina a 97 bodů pro Riesling Noble rot a 95 bodů a zlato pro Riesling VOC.

Ačkoliv například Pálavu má řada českých milovníků vína zažitou jako sladkou, na Sonberku se zaměřují především na její suchou podobu, stejně jako u většiny celkové produkce. Vinařství se tím hlásí k moderním světovým trendům a poctivému řemeslu. Snaha věnovat vínu veškerou možnou péči je denně k vidění i ve vinohradu. Hrozny se sklízejí ručně a výnos z každého keře se redukuje, aby se pohyboval kolem 1,5 kilogramu hroznů a keře nebyly přetěžované. Pro zajištění důležité biodiverzity jsou mezi jednotlivými řádky vinohradu luční pásy. A v okolí 45 hektarů vinic se pěstují také mandloně, oskeruše nebo meruňky, ze kterých se vyrábí další produkty v biokvalitě.

Sonberk se hlavně od zkolaudování svojí nové budovy od předního českého architekta Josefa Pleskota stal oblíbeným cílem výletníků, příznivců vína i architektury. Lidé ve vinařství se jim ale snaží dávat čím dál víc důvodů pro častější návštěvy. Proto se zde v létě koná festival Sonberské (ne)vinné kulturní léto, kde vystupují hudebníci, herci a další osobnosti kulturního života. V průběhu roku se zde koná také řada workshopů, odborných i gastro akcí či svateb, a tak toto vinařství pořád tepe životem.

www.sonberk.cz

Sonberk 393, 691 27 Popice

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína