Gastronomický workshop s národní sommelierkou

Další pilotní gastronomické regionální workshopy s národní sommelierkou, Klárou Kollárovou, aneb setkání provozovatelů, manažerů nebo majitelů gastroprovozoven s diskusí na téma "Proč je důležité prezentovat lokální víno a jak vůbec na to?" se odehrají 13. září v Ostravě, 20. září v Pardubicích a 27. září v Plzni.

Klára Kollárová

Unikátní nový formát vzdělávacích setkání pracovníků v gastronomii zaměřený na zvýšení profitability gastroprovozů díky správně cílenému výběru lokálních vín a jejich prezentace. Je určený primárně pro majitele nebo provozovatele malých a větších podniků, kteří chtějí pracovat na prestiži svých podniků a nabídnout zákazníkům naše kvalitní víno. Prodáte-li denně pět skleniček vína navíc, můžete svou tržbu zvýšit ročně o 150 000 Kč i víc. A to i v pivnici, kde ke spokojenosti stačí i jen nabídka 5 vín. A představte si, jakou radost uděláte těm, kteří pivo nepijí. Oslovíte i náročnější klientelu a to může mít další dopad na váš profit. Cílem je předat základní know-how o práci s vínem v gastronomii, které zahrnuje výběr vína pro daný koncept, správný servis a komunikaci s hostem, ale také cenové nastavení a ekonomiku práce s vínem v restauraci. Nejedná se tedy jen o základy sommelierství, ale spíše ekonomický pohled na přínos vína. Stejně tak bude ukázána důležitost moravských a českých vín v nabídce a účastníci si vyzkouší principy jejich párování s lokálními surovinami. Pojetí akce je komorní (15 účastníků), aby se zajistila atmosféra k diskuzi mezi účastníky, kteří chtějí probrat a sdílet své aktuální poznatky o práci s vínem.

Samozřejmě se budou i ochutnávat vína z tuzemských odrůd. Dohromady to bude 15 vín z různých odrůd a v různých vinařských stylech i cenových kategoriích. Velmi důležitou součástí bude i praktické snoubení vína a jídla, kdy budou vyloženy základy různých přístupů k párování na běžných pokrmech. Víno lze totiž snoubit s jakýmkoliv pokrmem a pro vaše hosty to bude zážitek, který neočekávají!

Cíl

Pomoci provozovatelům běžných restaurací zařadit do nabídky naše kvalitní víno a ukázat cestu, jak s vínem dobře pracovat i bez sommeliera. To vše s důrazem na lokálnost.

Program

  • Tvorba vinného lístku na základě koncepce a možností vybraného podniku
  • Práce s personálem i hostem
  • Degustace 15 tuzemských vín s ohledem na různé cenové hladiny
  • Praktická ukázka párování vín a pokrmů, které hostující restaurace nabízí
  • Po skončení možnost další diskuze

Cílová skupina

Provozovatelé a majitelé malých a středních gastroprovozů, stánků, bister, vinných barů či pivních restaurací

Projekt se koná s podporou Vinařského fondu, za přispění Národního vinařského centra, Asociace sommelierů ČR a ČGI a za podpory partnerů MAKRO, Coravin a RONA.

Více informací a možnosti přihlášení

Ostrava

Pardubice

Plzeň

Nebo také na webu Národního vinařského centra.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína