Vychutnejte si moravská a česká červená vína z tradičních odrůd!

Temperament a vášeň snoubící se s klidem a pohodou. To jsou moravská a česká červená vína, vína pro přátele, vína za odměnu. Nejsou prvoplánově líbivá, žádají si od nás větší péči a ochotu naslouchat jejich řeči. Odmění nás ale za to nevšedním zážitkem. Moravská a česká červená jsou jiná, nesrovnávejme je proto na základě vlastností, které nemají společné, ale hledejme kvalitu. V té si totiž se světem v ničem nezadají!

modré odrůdy

Na rozdíl od červených vín z jihu se v našich červených vínech zrcadlí specifické středoevropské klima a půda. Cítíme v nich náš typický rybíz, višně, borůvky, povidla a další vůně a chutě, které jsou zde odedávna doma. Jsou elegantní s pestrou škálou barev a zrcadlí se v nich naše jedinečná krajina, půda, klima i vinařský přístup. A tak zde narazíme na lehká svěží červená vína určená pro rychlou spotřebu, ale také na vína plná, hebká, sametová s potenciálem pro dlouhou archivaci.

Na moravských a českých vinicích roste mnoho modrých odrůd révy vinné, ale mezi největší klasiku patří Frankovka a Svatovavřinecké. Sice tradiční odrůdy, ale čím dál tím častěji vyhledávané mezi vinařskými odborníky, milovníky vín i běžnými konzumenty, protože mají tzv. stále co nabídnout, jsou prostě trendy a tedy vlastně moderní. Možná jejich názvy nezní tak vznešeně a světově, ale právě to, že odedávna patří do našeho specifického prostředí, jsou zvyklá na naše klima, umí si v naší půdě vybrat to, co pro svůj růst a zrání nejvíce potřebují, z nich dělá ty pravé poklady našich vinic a sklepů. Jsou to odrůdy, které vychází z tradic a ty také tvoří jejich základ, ale jsou to tradice nesvazující a umožňující práci vinaře veskrze moderní, svobodnou a otevřenou.

Frankovka

Frankovka je naší vůbec nejpěstovanější modrou odrůdou. Pěstuje se ale prakticky jen na Moravě, protože je pozdně dozrávající a má ráda opravdu teplé polohy, které jí dokážou dát plnost chuti i aroma. Nejhojněji je vysazována v okolí Velkých Pavlovic, na Slovácku nebo na Podluží. Skvělé Frankovky jsou z okolí Kraví hory, z obcí jako jsou Bořetice nebo Němčice. Velmi charakteristické Frankovky najdeme ale také ve Znojemské podoblasti v okolí Dolních Kounic.

Vína mívají světle i tmavě rubínovou barvu s fialovými záblesky. Ve vůni obsahuje ovocné tóny připomínající švestky, třešně nebo lesní ovoce, jako jsou třeba ostružiny, v pozadí pak tóny černého koření. Chuť bývá plná, bohatá a extraktivní s vyšší tříslovinou, která je předurčuje k dlouhodobé archivaci. Tím se také stává krásně hebkou a měkkou. V mladém víně naopak najdeme aroma čerstvě posečené trávy, které se při zrání vína mění na ostružinové vůně.

Frankovka

Svatovavřinecké

Stejně jako většina našich odrůd se i Svatovavřinecké pěstuje ve všech našich vinařských podoblastech a jedná se o naší druhou nejpěstovanější modrou odrůdu. Zásadní ovšem je terroir, tedy jakési genius loci, souhrn klimatických a půdních podmínek, které dávají vínu to, čím pak je. Typickými regiony pro Svatovavřinecké je Velkopavlovicko a okolí Brna, v české vinařské oblasti pak okolí Litoměřic, Velkých Žernosek nebo Mostecko.

Svatovavřinecké víno je u nás oblíbené pro velmi hlubokou, intenzivní a sytou tmavě červenou barvu, tóny peckového ovoce, švestek, povidel nebo také skořice a koření ve vůni a šťavnatou, ovocitou, poměrně plnou a bohatou chuť s výraznou kyselinkou, která zráním měkne a stává se sametově hebkou.

Svatovavrinecke

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína