Pálavské vinobraní 2023

Již po šestasedmdesáté se letos sjedou desítky tisíc návštěvníků na jih Moravy do města Mikulov, aby společně oslavili celoroční práci vinařů. Pálavské vinobraní se i letos uskuteční tradičně druhý víkend v září od 8. do 10. dne v měsíci. Král Václav IV. s královnou Chantal Poullain přivítají na mikulovském náměstí davy lidí tradičně v sobotní poledne.

Jen do konce června mohou zájemci koupit permanentky ve zvýhodněném předprodeji za 850 korun, přičemž cena třídenní vstupenky zakoupené na místě se vyšplhá na 1200 korun.

„Práce na letošním programu Pálavského vinobraní započaly prakticky hned po skončení loňského ročníku, podařilo se nám zajistit, věříme, kvalitní program, který zaujme každou věkovou kategorii,“ zahajuje rozpravu Petra Eliášová, ředitelka akce a doplňuje, že hlavním lákadlem Pálavského vinobraní je především víno a hudební koncerty. Národní soutěž vín Mikulovské vinařské podoblasti se uskuteční ve Velkém zámeckém sálu po celý víkend, návštěvníci mohou ochutnat na 700 vzorků těch nejlepších vín. „Do Mikulova se vypraví letos Viktor Sheen, No Name, Jelen, Čechomor, Katarína Knechtová, Anna K, Slza, Eddie Stoilow, Botox, IMT Smile a desítky dalších skvělých účinkujících, letos je program dle mého názoru na vysoké úrovni a doufáme, že si jej všichni náležitě užijí,“ zakončuje Eliášová.

Kromě vína a hudebních koncertů je Pálavské vinobraní především o folkloru, proto se během víkendu představí hned několik cimbálových muzik na Náměstí a ve vinařské uličce Kapucínská. Na zámku se program doplní o tradiční kejklíře, komedianty, rytířské hry a další doprovodný program pro rodiny s dětmi.
Již pátým rokem se letos bude konat v Gajdošově sále mikulovského zámku rok od roku populárnější panelová diskuze na téma Cesta vína naším životem, která si klade za cíl vzdělávat veřejnost v oblasti vína formou setkání  veřejnosti a 4 významných osobností, které jsou špičkami ve svých oborech a proslavily se po celém světě. Tyto osoby zároveň milují víno a tradice s ním spojené. Významní hosté ve svých vstupech budou opět hovořit jak se víno a vinařská kultura odráží v jejich práci. „Letošní podtéma panelové diskuze je Zlaté české ručičky a pozvání do Mikulova přijaly vzácné osobnosti jako např. profesor Jan Pirk, český přední kardiochirurg s přednáškou na téma „Víno a srdce,“ láká ředitelka Pálavského vinobraní Petra Eliášová. Pozvání také přijal Ivo Kahánek, český pianista a hudební pedagog s přenáškou na téma „Víno a (nejen) klasická hudba – různé cesty k transcendenci“, dále inženýr Václav Hlaváček, český architekt  bude hovořit na téma „Víno a kámen“ a Jiří Pačínek, český umělecký sklář se zaměří na téma „Spojení umění lahodného vína a krásy skla“. Moderovat bude opět Libor Nazarčuk, významný someliér.

Oblíbeným degustačním místem bude jako každý rok vinařské městečko. V Kapucínské ulici se představí nepřeberné množství vinařství doplněné o stánky s gastronomickými specialitami. Chybět nebude ani vystoupení cimbálových muzik a folklórních souborů.

Permanentku v síti Ticketstream nebo na webových stránkách www.palavske-vinobrani.cz zakoupí zájemci do konce června za 850 korun, do konce srpna pak za 1000 korun a na místě je vstupné na všechny tři dny 1200 korun. Děti do 12 let a ZTP/P vstupné neplatí.

Mgr. Dominik Ryšánek – PR manažer
Tel. 721 054 559
e-mail: marketing@mikulovskarozvojova.cz

www.palavske-vinobrani.cz

Tradiční festival vín, gastronomie a kultury, s prestižní vinařskou soutěží a exkluzivním uměleckým programem, se pořádá každoročně o druhém zářijovém víkendu.

Soubory ke stažení

TZ Pálavské vinobraní 2023
docx, 2534521

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína